Doplňky stravy, které se rozhodně nevyplatí kombinovat

14.04.2023 | Zdraví

Každý den se to opakuje. Sáhnete do blistru nebo plastové lahvičky a spolknete všechny vitaminy a jiné doplňky stravy, o kterých si myslíte, že je vaše tělo potřebuje. Jenže pozor. Úroveň absorpce účinných látek záleží na načasování. Co nikdy nemíchat?

Pokud některé z doplňků stravy užíváte společně, snižujete tím jejich účinnost a také pokládáte základy k nepříznivým interakcím, které mohou podlomit vaše zdraví. Zde je šest kombinací vitaminů, minerálů a jiných doplňků stravy, které byste rozhodně neměli užívat dohromady.

Hořčík a vápník/multivitamin

Mnoho lidí si rádo dává hořčík hlavně večer, protože tento minerál může podpořit pocit klidu a uvolnění svalů (1). Doporučuje se však neužívat jej současně s multivitaminem, neboť v této kombinaci se narušuje vstřebávání menších minerálů nalezených v multivitaminu, jako je železo a zinek. Mimochodem, užívání vápníku a hořčíku pomáhá předcházet osteoporóze, ale abyste maximalizovali přínosy, užívejte je s dvouhodinovým odstupem.

Vitaminy D, E a K

Když se vitaminy rozpustné v tucích, jako je vitamin E a vitamin D užívají společně, může se narušit vstřebávání „káčka“, vitaminu, který předchází osteoporóze, jak již bylo uvedeno. Osteoporóza je celosvětově předním přispěvatelem zlomenin a způsobuje více než 8,9 milionu zlomenin ročně (2). Taktéž tyto vitaminy, stejně jako v předchozím případě, polykejte s dvouhodinovým odstupem.

Rybí olej a gingko biloba

Zatímco doplňky s omega-3 rybím olejem jsou skvělé pro zdraví srdce a gingko biloba může být použita k podpoře kognitivních poruch, ani tato kombinace není bezpečná. Obě položky totiž mají potenciál ředění krve, takže zvyšují riziko nekontrolovatelného krvácení. Proto je nemíchejte (4).

Měď a zinek

Pokud užíváte doplňky s mědí, vyhněte se současnému přijímání zinku. Zinek posiluje imunitní systém (3), ale na druhou stranu narušuje vstřebávání mědi vaším tělem. Pokud musíte vzít obojí, dodržujte odstup minimálně dvou hodin.

Železo a zelený čaj

I když zelený čaj není doplňkem, ale lahodným nápojem s obsahem antioxidantů, ve skutečnosti stojí za nedostatkem železa, pokud se užívá ve velkém množství a po delší dobu. Platí také, že železo může snížit účinnost zeleného čaje. Jak vypadá řešení v praxi? Nepijte zelený čaj ve dnech, kdy užíváte doplněk železa, zároveň snižte svou týdenní spotřebu (5).

Vitamin C a B12

Vitamin C by mohl rozkládat vitamin B12 v trávicím traktu, čímž se snižuje vstřebávání „bé dvanáctky“. V důsledku toho vyplývá, že je nutné opět počkat alespoň dvě hodiny, než slupnete první a následně druhou tabletku (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600246/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319, www.sheknows.com, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707688/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093162/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122828/






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat