Zdravé tempo hubnutí je to pomalé

10.05.2024 | Hubnutí

Maximálně jeden kilogram týdně. Přesně takhle se hubne zdravě a šetrně, což tělo ochrání před ztrátou svalové hmoty, nutričními nedostatky i žlučovými kameny.

Plavková sezona se blíží a panika stoupá. Ti, kteří své křivky stále nemají podle ideálních představ, se je na poslední chvíli snaží vylepšit přísnější dietou. Je normální toužit po hezkém těle, ovšem pokud to není v souladu se zdravím, následky mohou být fatální.

Raději nohu z plynu a pěkně v klidu!

S poklesem tukových zásob se vyplatí spěchat pomalu. Jak moc? Za bezpečné tempo se všeobecně považuje shodit půl kila až jeden kilogram týdně. S velkou pravděpodobností si pak člověk získanou váhu udrží dlouhodobě a nechvalně známý jo-jo efekt se mu obloukem vyhne (1). Také se tím snižují nepříjemná rizika. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, pak vás možná překvapí, že příliš rychlá dieta se spojuje například se ztrátou svalové hmoty, rapidním zpomalením metabolismu, vznikem žlučových kamenů a obrovskými nutričními nedostatky (2). Ani tohle však mnohé neodradí.

Cvičím hodně a nejím skoro nic

Nejběžnějším a bohužel i nejméně šťastným způsobem, jak se lidé snaží dosáhnout menší velikosti oblečení, je nadměrná fyzická aktivita v kombinaci s nízkokalorickou dietou. Je pravdou, že na samém počátku jdou kila dolů sama, což dotyčného jen motivuje k pokračování. Když konzumuje minimum kalorií, jeho organismus potřebnou energii začne čerpat z polysacharidu glykogenu. Ten je vázán na vodu, takže s jeho úbytkem tělo uvolňuje i více vody, čímž je zdánlivě štíhlejší. Jakmile se ale zásoby glykogenu po pár dnech vyčerpají, hubnutí se stabilizuje a číslo na váze se hýbe zase hezky pomalu (3). Ano, je to možná demotivující, avšak mnohem méně rizikové. Tak na to jděte pomalu, podle odborníků (4) si tím vytvoříte i zdravé návyky, které jsou do budoucna tou nejlepší investicí.

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.21346, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905334/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1615908/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18719680






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat