Ideální načasování konzumace ovoce

Ovocný dezert po hlavním chodu? Tak ten si pochopitelně dát můžete. Ale pozor na rizika! Zahrnují problematické trávení i omezenou schopnost absorpce klíčových živin. Mezi jedním a druhým by měla být minimálně půlhodinová pauza!

Stejně jako zelenina je i ovoce klíčovou součástí zdravé stravy. Platí totiž za zdroj nezbytných vitaminů, minerálů, vlákniny i antioxidantů, proto bychom mu v jídelníčku měli poskytnut náležitý prostor. Jenže! Je tu podmínka. Zatímco tu zmíněnou zeleninu prý můžeme jíst naprosto kdykoli, v případě ovoce nám do ucha hraje jistá omezující písnička (1). Je tedy vážně dobré jen v určitou dobu? Kterou a proč?

Sladký dezert po hlavním chodu? Zapomeňte

Dát si takhle po obědě či večeři voňavé „jablko v županu“, kousek švestkového koláče nebo kompot? Dezert to v zásadě není špatný, ale s plným žaludkem krajně nevhodný, ozývá se z úst odborníků (2). Jejich nejčastějším argumentem je, že ovoce je „hlavní jídlo“ samo o sobě a proto by se s dalšími většími pokrmy kombinovat nemělo. Jeho obsažené cukry prý v žaludku odstartují proces fermentace a naprosto rozhodí trávicí systém, což je vzhledem k tomu, že má plné ruce práce se zpracováváním předešlé potravy, trochu problém. Taktéž se tím naruší absorpce všech klíčových látek, které tím pádem přicházejí úplně vniveč. Mezi hlavním jídlem a ovocem se tedy doporučuje alespoň třicetiminutová pauza. Když už tedy víme, kdy sladké a šťavnaté ovocné plody raději nejíst, měli bychom znát i ideální načasování jeho konzumace, že?

Dobrá ranní vzpruha 

Ovoce je skvělé ráno, a to bezprostředně po sklenici vody. Dodá tak tělu velkou dávku energie a ještě podpoří detoxikační systémy organismu. Nic nezkazíte ani tehdy, když si na něm smlsnete také během dopoledne. Využít ho můžete i jako samostatnou odpolední svačinku (3). Co naplat, denní gastronomický harmonogram je zřejmě třeba trochu poupravit.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8735562/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26928281/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat