Získejte konečně vytoužený sixpack

15.04.2023 | Trénink

Nejen s blížícím se létem chtějí lidé vypadat co nejlépe a zhubnout nějaké to kilo. Jedním z nejběžnějších požadavků na podobu postavy bývá sixpack, tedy vyrýsované břišní svaly. Získat sixpack už tak jednoduché být nemusí a spousta jedinců cestu za pevným bříškem velmi rychle vzdá. Jak to tedy udělat správně a udržet si motivaci?

Pouhé cvičení břicha stačit nebude

Mezi lidmi panuje pověra, že když chtějí získat sixpack, stačí jim pouze cvičit břicho. I když je to určitě důležitou součástí plánu, nemělo by se zapomínat na to, že svaly na břiše se ukážou jedině tehdy, když má člověk přiměřené procento tělesného tuku. Toho lze docílit hlavně vhodným a vyváženým stravováním. (1)

V tomto případě ale není dobré vyřadit celé skupiny makroživin, jak to mají lidé ve zvyku. Vyřadit z diety třeba sacharidy znamená, že se vám může hůře soustředit na práci, protože mozek sacharidy potřebuje ke svému fungování. Tuky se zase podílejí na důležitých funkcích v lidském těle, jako je například tvorba hormonů. Ani trápení se hladem nebude to pravé ořechové. Tělo se tukových zásob bude za každou cenu držet a nebudete ho hubnout. Jak tedy na správné hubnutí? (2)

Kalorický deficit

Klíčem k hubnutí je v každém případě kalorický deficit. V praxi to znamená, že se přijímá méně kalorií, než se vydá. Tělo na to pak reaguje spalováním zásob tělesného tuku a probíhá hubnutí. Kalorický deficit je potřeba spočítat například za pomoci kalkulačky nebo fitness aplikace. (3)

Zároveň je potřeba věnovat pozornost makroživinám, tedy bílkovinám, sacharidům a tukům, respektive jejich vhodnému poměru a množství. Pokud cílíte na to získat sixpack, budete potřebovat konzumovat dostatek bílkovin pro nabírání svalů. Mezi kvalitní bílkoviny patří drůbež, ryby, vejce, fazole a hovězí maso. Mezi kvalitní zdroje sacharidů, patří zelenina, celozrnné výrobky, rýže, ovesné vločky či brambory.  Zapomínat by se nemělo ani na kvalitní tuky, které se schovávají v mase, mléčných výrobcích, avokádu, ořeších a semínkách. (4)

Nevěřte v zázraky a raději se zaměřte na poctivou práci

Každý člověk už asi narazil na cvičební plán slibující získání sixpacku za krátkou dobu. Existují měsíční i několikatýdenní výzvy, které zaručují viditelné břišní svaly, když je budete po stanovenou dobu vykonávat. Nicméně, i když za stanovenou dobu jistě uděláte pokrok, nepočítejte raději s tím, že budou výsledky výrazně viditelné. (4)

Místo toho raději začněte v kuchyni a zaměřte se na kvalitní stravu. Samozřejmě k tomu přidejte i cvičení na břicho a snažte se ho využívat i při některých komplexních cvicích, které nejsou přímo na břišní svaly. Když budete konzistentní, tělo se vám brzy odvděčí hezky tvarovaným bříškem. (4)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21804427/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218769/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat