Kouření zvyšuje nárůst viscelárního tuku

19.04.2024 | Zdraví

Cigaretka ke kávě? I kvůli ní můžete v pase dost přibrat. Kouření jde totiž ruku v ruce s tvorbou viscelárních tukových zásob, které ohrožují funkce životně důležitých orgánů.

O hromadění tuku v oblasti břicha, kvůli němuž nejdou dopnout kalhoty, si koleduje každý, kdo tíhne ke zpracovaným potravinám, v noci se přejídá, pije více alkoholu a vykonává sedavé zaměstnání. Objevil se však i další faktor, o kterém se nevědělo. Kuřáci by měli být ve velkém pozoru!

Cesta do pekla vede přes trafiku

Na celé planetě se nenajde jediný odborník, který by kouření označil za neškodné. Hodně výmluvné jsou i statistiky. Z těch vyplývá, že náklonnost k nikotinu podporuje rakovinu, srdeční onemocnění, mrtvici, obstrukční plicní nemoc, tuberkulózu, oční potíže, revmatoidní artritidu a cukrovku (1). Navzdory těmto hrozbám je na světě přes miliardu kuřáků (2). Častou výmluvou, proč nechtějí přestat, jsou údajné obavy z přibírání na váze. Paradoxem je, že za rozšířením pasu stojí právě cigarety.

Nečekané odhalení, které nepotěší

Nejnovější studie (3) zveřejněná v magazínu Addiction prokázala, že letité užívání tabáku způsobuje nárůst jinak zvaného viscelárního tuku, který obklopuje orgány v břišní dutině, přičemž se může shlukovat i kolem ledvin a srdce. Jeho ukládání může vést k nadměrnému tlaku na tyto orgány a ovlivnit tak jejich funkci, s čímž se pochopitelně pojí četná zdravotní rizika. Zaručené preventivní opatření si vyvodí asi každý – dát tabákovým výrobkům jednou pro vždy vale. Je tu ale ještě další zeštíhlující rada – to pro ještě větší dietní i ozdravný efekt.

Prospěte se do krásy

Poznatky jiného výzkumu (4), tentokrát publikovaného v časopise Sleep Medicine, odhalují, že k nárůstu faldíku okolo pasu značně přispívá i spánková deprivace. Spěte tedy těch doporučovaných sedm až osm hodin, tím se nikdy nic nezkazí!

Zdroje: (1) www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/index.htm, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35241576/, (3) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.16454, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1389945723000990?via%3Dihub#abs0010






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat