Proti bolesti zad v zimě bojujte cvičením

05.03.2024 | Zdraví

I když se zima pomalu vzdává, chladné počasí ještě neřeklo poslední slovo. A s ním se pojí i častější bolesti zad. Jak si od nich ulevit a kdy zajít k lékaři?

Zimní bolest zad je běžným jevem. Pokud se teple neoblečete, následkem chladu se svalové snopce (podjednotka kosterního svalu) smrští a zvýší se nadměrně svalové napětí. Stažené svaly pak vedou ke zhoršenému prokrvení v dané oblasti a dráždění nervových vláken. Obecně zima může zhoršovat i chronickou bolest zad a představovat výzvy pro jednotlivce hledající úlevu, proto je důležité ještě před nástupem veselejšího a optimističtějšího jara udržovat páteř v teple a trochu se rozhýbat (1). Tělo vám poděkuje!

Pravidelné cvičení

Činnosti zaměřené na posílení jádra (core) páteři pomáhají a zároveň snižují napětí. Zvolte protahovací cvičení, jež může zvýšit flexibilitu a zabránit tuhosti zhoršené chladnějším počasím. Pohodlně si lehněte na záda (ideálně na cvičební podložku), kolena nechte pokrčená, uvolněte ruce a hlavu mějte opřenou o týl. Brada by měla být vždy lehce přitažená ke krku, jedině tak dosáhnete žádaného napřímení krční páteře. Při tomto cviku se snažte vytáhnout co nejvíce do dálky, jak za kostrčí, tak za hlavou. Vhodná je i tzv. kolébka (2).

Opět si lehněte na záda, s hlavou volně položenou, ale bradou mírně přitaženou ke krku. Oběma rukama přitáhněte k hrudníku pokrčené nohy v kolenou a dlaněmi si kolena držte přitažená. Pravidelně dýchejte, uvolníte a protáhnete celou páteř, hlavně v bederní oblasti (2).  Ale co když ani protahování nezabírá?

Chronická bolest zad a její řešení

Lékařské ošetření chronické bolesti zad se netočí jen okolo protizánětlivých léků. Pacienti mohou těžit i z chiropraktické péče nebo akupunktury. Proto se v případě déletrvajících zdravotních problémů svěřte do rukou odborníků a investujte do podpůrného zimního vybavení, jako je ortopedická obuv a vyhřívané vesty a bundy. (Na podzim se vám tyhle svršky opět budou hodit.) Suma sumárum, kombinace lékařských intervencí s proaktivními opatřeními v oblasti životního stylu výrazně zlepšují pohodlí a zdraví páteře a podporují celkový komfort (3).

Zdroje: (1) www.thehealthsite.com/photo-gallery/does-back-pain-increase-in-winter-1058512/poor-posture-9-955606/, (2) www.fyzioterra.cz/5-cviku-proti-bolesti-zad/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9964474/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat