Nadměrné cvičení může zvýšit klidovou srdeční frekvenci

15.01.2024 | Zdraví

Příliš intenzivní, tvrdý nebo rychlý trénink může představovat vážná zdravotní rizika. Proto v posilovně buďte opatrní, nebo se vám tělo „odmění“ těmito způsoby!

Všichni víme, že pohyb je zdravý. Cvičení prospívá zdraví srdce, kostí, kontrole hmotnosti, náladě a emocionální pohodě. Nadměrné cvičení je však kontraproduktivní. Jak i vy na svém těle poznáte, že to s pohybem přeháníte?

Přetrénování  

Faktory, jako je intenzita, trvání a délka tréninku, je třeba zmírnit a postupně je zvyšovat, jinak dojde k přetrénování. To je obvykle způsobeno tím, že si mezi tréninky nedopřejete dostatek odpočinku (nebo plné odpočinkové dny od cvičení), nepřijímáte adekvátní výživu a nemáte dostatek spánku (1).

Kompulzivní cvičení

Kompulzivní cvičení je nutkavá, nadměrná, nezdravě přehnaná, pravidelně prováděná činnost, která mají přednost před sociálními aktivitami a základními povinnostmi. Obvykle se pozná tak, že se cítíte provinile nebo úzkostně, když se nehýbete. Jedinci, kteří nadměrně cvičí, také hlásí rozšířenou svalovou bolest po tréninku, častěji se zraní, trpí na natržení šlach, jsou podráždění a sužuje je únava (1).

Kardiovaskulární změny

Časté cvičení by mělo snížit klidovou srdeční frekvenci, ale to nadměrné má opačný účinek. V krátkodobém horizontu nadměrné cvičení významně ovlivňuje náladu a hladinu energie, podepisuje se pod problémy se spánkem a ztrátou nebo změnami chuti k jídlu. Z dlouhodobého hlediska nadměrné cvičení způsobuje poškození ledvin a srdce, ztrátu menstruace nebo časný nástup osteoporózy. A časem ohrožuje imunitní systém – zejména pokud jde o dlouhodobý vytrvalostí pohyb, jako je maratonský běh nebo intenzivní trénink v posilovně (2).

Co můžete dělat, když zjistíte, že cvičíte až moc?

První věc, kterou můžete (a měli byste) udělat, je odpočívat. Udělejte si jeden až dva týdny pauzy od tréninku, což se jeví jako dostatečně dlouhá doba na to, aby se nálada, energetická hladina a motivace vrátily na obvyklé úrovně. Pokud po takovém volnu stále pociťujete příznaky přetrénování, je dobré se poradit se svým lékařem, abyste zjistili, zda si nepotřebujete vzít více volna nebo zda existuje nějaký základní problém, který je třeba řešit. Také se ujistěte, že jíte vyváženou a výživnou stravu, dostatečně pijte a spěte (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5019445/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435910/, (3) názor autora






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat