Sacharidy a tuky vám mohou prodloužit život

Jak žít dlouhodobě zdravě? Který způsob stravy je nejzdravější? Sacharidy a tuky jsou známé tím, že po nich tloustneme a zkracují náš život. Ale co když je to právě naopak?

Správná strava a zdravá životospráva pozitivně ovlivňují naši délku života. Občas ale zapomínáme, že k tomu, abychom byli dlouhodobě zdraví, naše tělo potřebuje i sacharidy a tuky. V přiměřeném množství, samozřejmě. Proto z dlouhodobého hlediska vám k delšímu životu nepomůže ani nízkosacharidová ani nízkotučná dieta (1).

Tuky a sacharidy nemusejí být vždy nezdravé

Nezáleží na tom, jakou dietu si zvolíte. Důležitá je kvalita makroživin. Je méně důležité, kolik tuků nebo sacharidů konzumujete, než to, jaké konkrétní potraviny jsou ve vašem jídelníčku. Samozřejmě, že pokud budete konzumovat jídla nezdravá obsahující velké množství tuků a sacharidů, váš život to nejen neprodlouží, ale naopak ho může výrazně zkrátit. Přání žít co nejdéle vám splní jiné faktory (2, 3)

Jak se projíst k dlouhověkosti

Vysoce zpracované potraviny, jako je bílý chléb, slazené nealkoholické nápoje, hotová jídla nebo uzeniny, jsou obzvláště škodlivé a mohou zkrátit délku života (4). Na talíři by měly být častěji nezpracované potraviny rostlinného původu, jako je zelenina, ořechy a celozrnné produkty. Přestože například brambory nebo celozrnné výrobky z obilovin jsou také bohaté na sacharidy, patří rozhodně do vyvážené stravy (2).

Tuky mohou mít také pozitivní vliv na zdraví – zejména ty vyrobené z nenasycených mastných kyselin. Týká se to ořechů nebo mandlí, ale také avokáda – tyto potraviny jsou bohaté na zdravé tuky a mohou prodloužit život (3).

Pokud se chcete dlouhodobě stravovat zdravě, měli byste méně dbát na to, jaké procento vašeho jídla tvoří sacharidy, bílkoviny či tuky, ale více na kvalitu jídla. Velkou část svého denního jídelníčku je nejlepší zaplnit čerstvými a nezpracovanými potravinami, průmyslově zpracované a uměle konzervované potraviny by na něm měly končit co nejméně. Pokud se budete řídit touto zásadou, můžete pro své zdraví udělat více než tím, že se budete vyhýbat celým skupinám potravin (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10074550/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577766/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC977890, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat