Sledování sportovních zápasů může uškodit srdci

Rádi sledujete sportovní zápasy? Anebo váš partner? To nemusí být úplně zdravé. Podle lékařů vás tahle vášeň může dohnat do nemocnice, a to na kardiologickou ambulanci.

Baseball, softball, basketball, fotbal, házená, tenis nebo hokej? Člověk nemusí zasednout přímo na tribunu, aby tato sportovní utkání viděl na vlastní oči a mohl fandit svému oblíbenému týmu. Vynález zvaný televize nám umožnuje pozorovat dění v pohodlí domova, a to hezky v klidu, teple a bez front na občerstvení. Ať se na sport ale díváte jakkoli a kdekoli, vaše srdce to pocítí. A nemusí to být v tom dobrém slova smyslu!

Když frekvence létá do abnormálních hodnot

Bývá během sportovních zápasů v nemocnicích rušněji než obvykle? Tak to rozhodně. I řada odborných studií podporuje myšlenku, že jejich sledování může skutečně vést k zdravotním obtížím. Třeba výzkum z roku 2017 prokázal, že zapálení sledující mají až dvojnásobnou srdeční frekvenci, která je srovnatelná s náročnější fyzickou aktivitou. K podobnému závěru došel i další průzkum (2), který kromě zvýšené srdeční frekvence poukazuje i na rapidní zvýšení krevního tlaku. Maximální hodnota byla zúčastněným respondentům naměřená těsně po získání bodu favorizovaného týmu. Tato zjištění dozajista vysvětlují, proč si třetí studie (3) spojuje sledování sportovních zápasů s narušením kardiovaskulární rovnováhy nebo dokonce srdeční zástavou. Jak se dívat bezpečně?

Chce to chladnou hlavu a vodu

Jednoznačným doporučením je pamatovat na to, že je to jen hra. Ale vysvětlujte to někomu, pro koho je sport tou největší životní vášní, že? Tak to vezmeme z jiného konce. Fanouškům se obvykle radí, aby v zápalu nadšení nepřestávali myslet na pitný režim, čímž předejdou dehydrataci. Jedincům s kardiovaskulárními potížemi se klade na srdce, a to vlastně doslova, aby si před utkáním vzali své užívané léky a při jakémkoli nepohodlí raději okamžitě vyhledali lékařskou pomoc (3). Ano, sport je sice skvělým koníčkem, ale podle všeho dokáže i zabít.

Zdroje: (1) www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(17)30903-0/fulltext, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1773191/, (3) www.health.harvard.edu/blog/can-watching-sports-be-bad-for-your-health-2019011115751






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat