Tělo umí upozornit na přílišný sedavý styl života

Špatně se vám spí, nějak podezřele přibíráte na váze, tíží vás únava a celkově jste podráždění. Viníte z toho podzim? Nebo náročný týden? Příčinou je spíše váš sedavý životní styl.

Všeho moc škodí a pro sezení to platí obzvlášť. Mluví se o tom, píše se o tom a ví to takřka každý. Přesto se jeden člověk ze čtyř doporučeným směrnicím pro úroveň fyzické aktivity nepřiblíží ani zdálky (1). Nejedete v tom taky? Lze to snadno spočítat.

Čísla nelžou

„Den má 24 hodin. Když od nich odečtete obvyklý počet hodin, který prospíte, vyjde vám nějaké číslo. Toto číslo je vlastně časový úsek, během něhož byste měli být aktivní. Pokud však 50 procent tohoto času trávíte sezením, ležením a všeobecnou nečinností, je třeba najít způsob, jak to změnit,“ radí americká lékařka a specialistka kardiologie Suzanne Steinbaum (2). Koneckonců, i bez počítání vám tělo naznačí, že jste k židli doslova přirostli. Jak?

Únava jako první varovný signál

Je pravda, že únava může být způsobena více skutečnostmi. Třeba stresem, nevyváženou stravou, hormonální nerovnováhou nebo užíváním některých léků. Ovšem nadměrné sezení v ní hraje roli také, a rozhodně ne malou. Je to proto, že svaly, plíce i srdce – to všechno je v jakési útlumové dekondici (3). Tady zkrátka platí, že čím více sedíte, tím je vaše energetická hladina nižší. Lék je vám asi jasný – je jím cvičení, a to i v mírné intenzitě (4). Čeho dalšího si na sobě nelze nevšimnout?

Duševní nepohoda 

Ono vlastně jedno souvisí s druhým – jako vždycky. Když jste vyčerpaní, je jasné, že náladě to dvakrát nepřidá. „Mnoho vědeckých studií potvrzuje, že sedaví lidé mají sníženou psychickou pohodu a kvalitu života. Je to dáno tím, že jim chybí endorfiny, jejichž produkci spouští právě fyzická aktivita,“ vysvětluje výše jmenovaná lékařka Suzanne Steinbaum s tím, že se nadmíra sezení projevuje i přibíráním na váze, zapomnětlivostí, zhoršenou kvalitou spánku a trávícími obtížemi.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/physical-activity.htm, (2) www.realsimple.com/health/fitness-exercise/sedentary-lifestyle-signs#citation-1, (3) www. elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0016/1023622/Deconditioning_140520.pdf, (4) www.karger.com/pps/article-abstract/77/3/167/282404/A-Randomized-Controlled-Trial-of-the-Effect-of?redirectedFrom=fulltext






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat