Výživová pravidla fungující pro každou ženu

Jak chránit své kosti, rovnováhu hormonů, zářící pleť i štíhlé tělesné křivky? Zeptejte se svých domácích potravinových zásob. Skrývá se v nich tajemství ženské krásy i pevného zdraví!

Ženy jsou křehké, ale zároveň neuvěřitelně silné. Jen považte, co všechno umí, svedou, zvládnou, vyřeší a překonají! Aby byly takto výkonné, pochopitelně je nesmí zradit zdraví. Vážně se skvělá kondice neobejde bez užívání drahých doplňků stravy, občasného půstu, důkladné detoxikace a kdoví, čeho ještě? Toť otázka. Ono je tajemství ženské pohody totiž až překvapivě jednoduché. O jaké zásady se opírá?

Čím více železa, tím lépe

Existuje pádné vysvětlení, proč ženy potřebují dvakrát více železa než jejich partneři. Je jím menstruace a ztráta krve, která s úbytkem tohoto minerálu úzce souvisí. Neustále se ukazuje (1), že více než 18 procent příslušnic něžného pohlaví má železa skutečně zoufalý nedostatek. Nechcete k nim patřit? Zaměřte se na potravinové zdroje v podobě libového masa, mořských plodů, luštěnin, kapusty, sóji, jater a listové zeleniny.

Posviťte si na kosti

A máme tu další „ženské negativum“. Je prokázáno (2), že něžné pohlaví je vystaveno většímu riziku osteoporózy, zejména pak po menopauze. Co z toho plyne? Odpovídající příjem vápníku je naprosto zásadní. Nevyhýbejte se tedy mléčným výrobkům, obilovinám, tofu ani mandlím, prostřednictvím těchto dárců si vápníkovou hladinku vyladíte.

Vítejte, zázračné proteiny!

Bílkoviny jsou dle slov (3) australské registrované nutriční specialistky Rachel Eagleton potřebné pro vyrovnání hladin hormonů, regulaci tělesné hmotnosti, trávení, zdravý imunitní systém, zářící pleť i zpevněné svaly. Zaměřte proto svou pozornost ke kuřecímu a krůtímu masu, tučným rybám, sýrům, rýži, kukuřici, pohance, čočce a fazolím. K bílkovinám si dopřávejte i kvalitní oleje bohaté na zdravé tuky, protože omezují pravděpodobnost srdečních chorob (4). Doporučuje se hlavně ten olivový a avokádový. Nezapomeňte pít také dostatek vody, což se příznivě dotkne nejen pokožky. Vidíte, podpora skvělé ženské kondice není žádná věda!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33682094/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380170/, (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/15-essential-tips-nutrition-women, (4) www.aihw.gov.au/reports/heart-stroke-vascular-diseases/cardiovascular-disease-in-women-main/summary






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat