Modrému světlu před spaním se vyhněte obloukem

12.09.2023 | Zdraví

V dnešní digitální době, kdy naše životy ovládají obrazovky, nelze přeceňovat význam kvalitního spánku. Jeden z největších viníků poruch spánku je však často přehlížen. Jedná se o modré světlo vyzařované elektronickými zařízeními. Proč se mu raději vyhnout?

Co je dobré vědět o modrém světle

Modré světlo je světlo s krátkou vlnovou délkou, které je hojně zastoupeno v přirozeném slunečním světle. Hraje klíčovou roli při regulaci našeho cirkadiánního rytmu, tedy vnitřních biologických hodin, které řídí cyklus spánku a bdění. Vystavení přirozenému modrému světlu během dne zvyšuje bdělost, kognitivní funkce, zlepšuje náladu a signalizuje našemu tělu, že je čas být vzhůru a aktivní. (1)

Moderní svět nás však vystavuje umělým zdrojům modrého světla, především prostřednictvím obrazovek, jako jsou chytré telefony, tablety, počítače a televize. Tato zařízení vyzařují vyšší intenzitu modrého světla ve srovnání s přirozenými zdroji. Nadměrná expozice, zejména ve večerních hodinách, může mít škodlivé účinky na náš spánek. (2)

Vliv na kvalitu spánku

Vlivem modrého světla ve večerních hodinách dochází k narušení produkce melatoninu, hormonu, který je zodpovědný za regulaci spánku. Melatonin se přirozeně uvolňuje se západem slunce a podporuje relaxaci a ospalost. Modré světlo však klame náš mozek, aby si myslel, že je stále den, čímž zpožďuje uvolňování melatoninu a narušuje cyklus spánku a bdění. (3)

Naše tělo se vyvinulo tak, aby se přizpůsobilo přirozeným cyklům světla a tmy. Přílišné vystavení umělému modrému světlu v noci mate vnitřní hodiny těla, což vede k nepravidelnému spánkovému režimu a potížím s usínáním. Toto nesprávné nastavení vašeho rytmu je spojeno s různými zdravotními problémy, včetně nespavosti, špatné nálady a zhoršených kognitivních funkcí. (4)

Tipy, jak se vyhnout modrému světlu před spaním

Pokud si chcete udržet optimální režim a nechcete mít potíže s usínáním, vyzkoušejte následující tipy. Snažte se omezit čas strávený u obrazovky, zejména v hodinách před spaním. Mnoho elektronických zařízení je nyní vybaveno funkcí "nočního režimu", která upravuje teplotu barev obrazovky na teplejší, méně modré světlo. (5)

S přibližujícím se večerem zvolte v obytných prostorách tlumenější a teplejší osvětlení, abyste dali tělu najevo, že je čas odpočívat. Místo čtení elektronických knih na tabletu nebo čtečce zvažte čtení z fyzické knihy při měkkém a teplém světle. Před spaním se věnujte uklidňujícím činnostem, jako je čtení nebo jemné protahování, které podpoří uvolnění a připraví tělo ke kvalitnímu spánku. (6)

Zdroje: (1-4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9424753/, (5-6) www.webmd.com/eye-health/blue-light-reduce-effects






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat