Průvodce efektivním tejpováním

20.09.2023 | Zdraví

Tejpování je technika, která spočívá v přikládání tejpů na tělo, si získala oblibu pro své rozmanité využití v různých oblastech, od sportu a medicíny až po prevenci zranění. Jaké jsou výhody tejpování a co je dobré o něm vědět?

Základy tejpování

Tejpování je běžnou praxí sportovců, amatérů i profesionálů, kteří se snaží zlepšit svoji výkonnost. Specifické techniky mohou pomoci zvýšit stabilitu kloubů, zlepšit funkci svalů a podpořit správnou pohyblivost. (1)

Tejpování se také často používá ke snížení rizika zranění při fyzických aktivitách. Poskytnutím dodatečné podpory lehce zranitelným oblastem může pomoci stabilizovat klouby a omezit nepřiměřený rozsah pohybu. Rovněž se minimalizuje riziko podvrtnutí, natažení a dalších běžných zranění. Různé techniky mohou přinést úlevu od bolesti tím, že přerozdělí zátěž mimo poraněná nebo bolestivá místa, což může být zvláště prospěšné pro osoby s chronickou bolestí nebo pro sportovce, kteří se zotavují po zranění. (2)

Nejpodstatnější výhody

Nejdůležitější výhodou této techniky je, že poskytuje vnější podporu svalům a kloubům, čímž stabilizuje a zlepšuje přirozenou mechaniku těla při pohybu. Některé techniky tejpování mohou zlepšit krevní oběh, který je klíčový pro přísun kyslíku a živin do svalů a tkání. Změnou senzorické zpětné vazby z kůže a podkožních tkání může dokonce pomoci zmírnit bolest a nepohodlí. (3)

Tejpování může také poskytovat hmatovou zpětnou vazbu, která pomáhá lidem lépe si uvědomovat své pohybové vzorce a držení těla. Jedná se o velmi neinvazivní přístup k prevenci a léčbě zranění, což z něj činí cenný nástroj ve zdravotních a wellness procedurách. (4)

Nejznámější techniky

Velmi známá je technika kineziologického tejpování, která využívá elastickou pásku a napodobuje pružnost kůže, poskytuje podporu a zároveň umožňuje plný rozsah pohybu. Kineziologická páska se často používá při sportovních zraněních a pro zvýšení výkonnosti. (5)

Další častou metodou je cik-cak tejpování. Tato metoda spočívá v lepení pásky v klikatém vzoru k zajištění stability a podpory kloubů, například kotníku nebo zápěstí. Při sportovním tejpování kotníku se běžně používá osmičkový vzor, který podporuje kotníkový kloub a zabraňuje nadměrné zátěži. (6)

Zdroje: (1-4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/psm.2012.11.1986, (5-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8169012/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat