Kofein pomáhá mírnit migrény

Dlouhá léta se kofeinu přisuzovalo, že spouští migrény. Ale byl to zřejmě jen planý poplach a jeden velký omyl. Ostatně, asi to nebude náhoda, že se dnes běžně přidává do léků, které migrénovou bolest tlumí, že?

Migréna postihuje každý rok více než jednu miliardu jedinců po celém světě, proto se o ní hovoří jako o nejčastější neurologické poruše s vysokou prevalencí a morbiditou, zejména mezi mladými dospělými a ženami (1). I vy moc dobře víte, jak takhle bolestivá svízel dokáže zkomplikovat život? Je pochopitelné, že budete chtít udělat cokoli, abyste omezili závažnost a frekvenci migrénových záchvatů. Nedali byste si kávu? I ta kupodivu hodně pomáhá!

Problém s kofeinem

Slyšeli jste o tom, že káva obsahující kofein migrény naopak spouští? Je pravdou, že se něco  takového říká, ale otázkou je, jak moc pravdivé ono tvrzení vlastně je. „U kofeinu je zaznamenáno, že působí jako analgetikum, proto je běžnou součástí ulevujících léků na migrénu, a to včetně klasických růžových pilulek,“ uvádí na pravou míru americká registrovaná dietoložka Maddie Pasquariello s tím, že mechanismy, které tento účinek podporují, jsou stále nejasné (2). Že je při krocení migrény kofein velice schopný, to potvrzují i závěry studie z roku 2020, které publikoval magazín Nutrients (3). Vyplývá z nich i to, že tento stimulant nejlépe působí v kombinaci s jinými analgetiky. Jaké denní dávky se držet? I tady platí, že nic se nemá přehánět, a že méně je vlastně více.

Dva šálky kávy jako ideální míra

Podle výše jmenované specialistky se lidem trpícím migrénou zpravidla doporučuje přijmout 200 miligramů kofeinu denně, což je ekvivalent dvou středně velkých šálků. V případě, že nejste tak úplně „kávový typ“ a lidově zvané černé zlato si dáváte spíše výjimečně, s denní doporučenou dávkou byste podle ní měli postupovat pozvolna, aby to pro tělo nebyl takový šok. Zjednodušeně řečeno – začněte s jednou kávou denně a za pár dní vyzkoušejte dva šálky. Za pokus to stojí, že? Když jde o obtěžující a pulzující bolehlav, je každá rada dobrá!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8904749/, (2) www.wellandgood.com/does-caffeine-help-migraines/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32731623/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat