Být v mládí fit znamená nižší budoucí riziko rakoviny

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Platí to i ve sportu! Ti, kteří si v mladším věku vybudují fyzickou zdatnost, mohou mít v budoucnu výrazně nižší riziko hned devíti typů rakoviny.

„Být stále mlád, to bych si přál,“ zpívá se v jedné notoricky známé písni. Co kdyby se v její další verzi pělo o přání být stále fit? Odborníci by s tím jen souhlasili. Podle nich je totiž mladistvá fyzická zdatnost zaručenou prevencí rakoviny v pozdějším věku, a to zejména u mužů.

Co si zaseješ, to si sklidíš

Švédská studie, kterou před pár dny zveřejnil magazín British Journal of Sports Medicine (1), prokázala, že u mužů s vysokou úrovní kardiorespirační zdatnosti v mladém věku je méně pravděpodobné, že se u nich později v životě vyvine devět typů rakoviny, konkrétně pak mozku, krku, jícnu, žaludku, slinivky břišní, jater, střev, ledvin a plic. Tyto závěry by dle jejích autorů mohly být využity v politice veřejného zdraví, což by při troše štěstí posílilo motivaci k podpoře intervencí zaměřených na zlepšení kardiorespirační zdatnosti u mládeže. Nápad to není špatný, protože důkazy potvrzující toto zjištění jsou nezlomné.

Sportovní investice, která se mnohonásobně vrátí

Švédští výzkumníci z univerzity v Göteborgu sledovali jeden milion osmnáctiletých mužů, kteří podstoupili armádní test zdatnosti. Kondici zúčastněných respondentů následně porovnávali s mírou diagnostiky rakoviny v příštích 33 letech. Výzkum to tedy byl dlouhý, rozsáhlý a náročný, ale ovoce skutečně přinesl, neboť se ukázalo, že jak se úroveň fyzické zdatnosti lidí zvyšuje, riziko pozdější rakoviny klesá, a to dokonce o 20 až o 40 procent. Mládež tedy ví, co dělat – pracovat na své fyzičce (1). Ale co si mají počít ti, kteří už školním lavicím dávno odrostli? Ujel jim snad preventivní vlak? Ale vůbec ne, chytit se ještě dá.

V aktivním těle zdravý duch

Z jiné studie (2) totiž vyplynulo, že pouhých 11 minut mírné až intenzivní aerobní aktivity každý den může snížit riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí, to bez ohledu na věk. Jak vidno, stačí opravdu málo, těch zmíněných 11 minut si v nabitém harmonogramu může najít každý, nemyslíte? Je to pro dobrou věc a vlastní zdraví!

Zdroje: (1) www.bjsm.bmj.com/content/early/2023/08/17/bjsports-2022-106617, (2) www. bjsm.bmj.com/content/early/2023/01/23/bjsports-2022-105669






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat