Domácí léky na otravné pupínky

Otravné pupínky a nepříjemné černé tečky? I s běžnými domácími prostředky získáte zářivou pleť. Máme 10 tipů proti pupínkům – bez jakékoli chemie a pro každý typ pleti!

Hormony, péče o pleť, která nevyhovuje vašemu typu pleti, nový make-up – příčin nečisté pleti, zejména na obličeji, může být mnoho. V případě ojedinělých černých teček, které se objevují jen čas od času, a hlavně v T-zóně, může být příčinou nesprávná péče. Mnoho žen má také před a během menstruace větší problémy s pletí než obvykle. Pokud se však pupínky objevují houfně a jsou červené, může to znamenat akné. Nejlepší je si to vyjasnit s dermatologem.

Přírodní domácí prostředky na pupínky

Co pomáhá proti pupínkům? Pomoc proti pupínkům nemusí být vždy klasický produkt z drogerie. Přírodní domácí prostředky jsou mnohem levnější. Mnoho z přírodních domácích prostředků už máte doma ve spíži nebo v koupelnové skříňce.

V závislosti na typu pleti a diagnóze však mohou pomoci pouze silnější přípravky s kortizonem – v tomto případě je nejlepší vyhledat radu lékaře.

Peeling

Peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky a zanechává pleť růžovou. Je to tak snadné: Jednoduše smíchejte 5 lžic hnědého cukru, 3 lžíce kokosového oleje a 2 lžíce medu. Aplikujte na obličej po dobu cca 3 minut, vyhněte se očnímu okolí. Opláchněte vlažnou vodou.

Masky z tvarohu nebo jogurtu

Maska vyrobená z tvarohu nebo jogurtu má chladivý a uklidňující účinek. Ideálně ihned po použití peelingu. Protože pleť je poté dokonale připravená.

Jedlá soda

Jedlá soda je osvědčený domácí prostředek v koupelně, zahradě a kuchyni, ale také na obličej – jedlá soda totiž pomáhá neutralizovat poruchy pH. Smíchejte stejné množství jedlé sody a vody, poté naneste masku, nechte ji působit asi 15 minut a opláchněte.  

Čajovníkový olej

Čajovníkový olej působí antibakteriálně i protizánětlivě, a je proto dokonale vhodný pro nečistou pleť. Působí i proti nevzhledným otokům.

Naneste několik kapek na vatový tampon a potřete jím postižené místo. Nejlepší je nechat pár hodin působit. 

Parní lázeň s heřmánkovým čajem

Heřmánkový čaj a vodu má doma každý. Jednoduše zalijte vroucí vodou 3 sáčky heřmánkového čaje v hrnci, stejně jako při inhalaci. Držte nad ním obličej a zakryjte jej kuchyňskou utěrkou. Horký, vlhký vzduch otevírá a čistí póry, protože heřmánek má dezinfekční účinek.

Citronová šťáva

Citronová šťáva vyčistí ucpané póry – stačí nanést pár kapek na vatový tampon nebo odličovací ubrousek a potřít postižená místa. Ale pozor: Nepoužívejte v oblasti očí!

Jedlá soda

Zní to banálně, ale může opravdu pomoci s pupínky: Jedlá soda pomáhá neutralizovat hladinu pH pokožky. Jednoduše smíchejte jedlou sodu s pár kapkami vody a aplikujte na zanícená místa. Po několika minutách byste měli cítit úlevu.

Aloe vera

Použití aloe vera má nejen zklidňující účinek na spáleniny od slunce, ale také nečisté pleti prospívají aktivní složky této všestranné rostliny. Listy s tlustou dužinou mají uvnitř gel, který uklidňuje a také hydratuje a zároveň působí protizánětlivě.  

Léčivý jíl

Léčivý jíl obsahuje minerály jako vápník, hořčík a železo, které mohou pomoci zastavit zánět. Po zaschnutí se z pokožky odstraní tuk, ucpané póry se odblokují a pokožka může znovu dýchat. Nejlepší ze všeho je, že léčivý jíl je jemný a nemá téměř žádné vedlejší účinky. Po použití léčivé jílové masky byste pleť měli důkladně namazat!

Slaná voda

Slaná voda může být účinná i proti pupínkům. Slaná voda uvolňuje odumřelé kožní buňky a má také dezinfekční účinek. Zkuste to s přírodním pleťovým tonikem: Jednoduše smíchejte 2 polévkové lžíce mořské soli s 200 mililitry vlažné vody, naneste malé množství na vatový tampon a vetřete na postižená místa.

Tipy pro krásnou pleť

Co ještě můžete udělat pro prevenci černých teček a pupínků? Krásná pleť potřebuje především hodně čerstvého vzduchu, ale zdravou stravou lze předejít i nečisté pleti, dobrou a koordinovanou péči v závislosti na typu pleti.

Obličej byste měli peelingovat zhruba jednou týdně, aby se odumřelé kožní buňky odstranily a pleť vypadala růžově. Tip zasvěceného: hodně pijte! Voda je základem pro zdravé kožní buňky. Bez dostatečného množství tekutiny také ubývá vody v kožních buňkách a pokožka vypadá mdlá, bledá a vrásčitá.

Na pupínky se osvědčila i zinková mast, protože zinek svým oxidem zinečnatým působí dezinfekčně – podobně jako tea tree olej. Zinková mast navíc pupínky vysušuje a zároveň pohlcuje sekrety z rány a bojuje tak s bakteriemi.

Správná péče

V noci se potíme a naše pokožka se regeneruje, proto je důležité ráno očistit obličej vatovým tamponem. Zvláště vhodná je zde micelární voda šetrná k pokožce. Poté by měl být aplikován pleťový krém v závislosti na typu pleti pro suchou, mastnou nebo smíšenou pleť.

Večer platí především: odstranění make-upu! Pokud na to zapomenete, pomstí se to přímo – ucpávají se póry, řasenka na řasách zasychá a jde jen těžko odlíčit. Je proto nezbytné před spaním pleť zbavit make-upu a dalších nečistot pomocí odličovacích ubrousků bez alkoholu nebo – ekologičtějších – omyvatelných odličovacích tamponů z bambusu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510514/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat