Nastartujte produkci kolagenu s kyselinou glykolovou

Kyselina glykolová je přirozený a vysoce účinný způsob exfoliace nebo zjemnění pokožky.

Možná jste už o glykolovém peelingu slyšeli, nebo ho dokonce zažili. Tato přírodní kyselina pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, což může být přínosem pro mnoho běžných kožních problémů – od akné po vrásky, komedony a mnoho dalších.

Kyselina glykolová působí tak, že rozbíjí vazby těch starých, již nepotřebných kožních buněk, které mohou ucpávat póry, a pleť tak vypadá mdle. Po použití této kyseliny mnoho lidí hlásí oživenější a zářivější vzhled.

Co je kyselina glykolová

Je to bezbarvá alfa hydroxykyselina bez zápachu, která se typicky získává z cukrové třtiny, která snadno přijímá a zadržuje vlhkost.

Obecně platí, že kyselina glykolová funguje jako kožní exfoliant, který pomáhá odstranit vnější odumřelé kožní buňky. Může také pomoci zbavit se přebytečného mazu.

Jako aktivní složka péče o pleť může urychlit proces obnovy pokožky a zlepšit texturu i vzhled pokožky.

Dermatologové a estetikové mohou doporučit kyselinu glykolovou pro léčbu kožních problémů jako jsou akné, černé tečky, bílé tečky, rozšířené póry, hyperpigmentace, stařecké skvrny, lupénka, ale i na vyhlazení jemných linek a vrásek.

Kromě zlepšení této široké škály kožních problémů může kyselina glykolová také zvýšit produkci kolagenu. Jak stárneme, tvorba kolagenu v našem těle se přirozeně zpomaluje, takže zvýšení produkce se může rovnat mladistvějšímu vzhledu, včetně pevnější a hladší pokožky.

Jak ji používat

Stejně jako u jiných peelingových produktů byste měli začít v malém a podívat se, jak vaší pleti prospívá. Pokud máte citlivou pokožku, je ještě důležitější být opatrný nebo se před jeho použitím poradit se svým dermatologem.

Čisticí sérum obsahující kyselinu glykolovou může být dobrým způsobem, jak poprvé vyzkoušet tuto složku péče o pleť. Jakmile budete vědět, že vám čistící prostředek dělá dobře, můžete přejít k dalším produktům. Můžete také začít s produktem s nižším procentem kyseliny glykolové, abyste viděli, jak vaše pokožka reaguje.

Obecně platí, že vyšší procento produktu se může rovnat zjevnějším nebo rychlejším účinkům, ale také více zvyšuje citlivost pokožky. To je důvod, proč se silný peeling s kyselinou glykolovou často provádí pod dohledem profesionála a neprovádí se příliš často (například jednou za měsíc).

Produkty s kyselinou glykolovou se obvykle doporučují lidem s normální, mastnou nebo smíšenou pletí. Pokud máte suchou nebo citlivou pokožku, nemusí vám glykolové produkty dělat dobře, proto se před použitím poraďte se svým dermatologem.

Rizika a vedlejší účinky

Jaké jsou vedlejší účinky kyseliny glykolové? Stejně jako u jiných AHA může zvýšit vaši citlivost na slunce. Je velmi důležité používat opalovací krém, abyste se vyhnuli spálení.

Často se doporučuje používat produkty obsahující tuto kyselinu pouze na noc, proto si produkty pečlivě přečtěte a poraďte se se svým dermatologem nebo estetikem, jak ji co nejúčinněji použít pro vaše cíle v péči o pleť.

Pokud dojde k podráždění, přestaňte používat glykolový produkt. Někdy může být také nutné nižší procento této kyseliny, pokud zjistíte, že produkt je příliš silný.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat