Jídlo a pití před plánovaným ponocováním

11.09.2023 | Zdraví

Plánujete filmovou noc nebo třeba návštěvu hudebního festivalu? Pokud jde o některá jídla, která vám nedají spát, obklopte se bramborovými lupínky či fazolemi!

Jídlo a spánek jdou ruku v ruce. Mnoho potravin totiž obsahuje skryté přísady, které vás skutečně udrží vzhůru. Které to jsou a čím je zapít?

Alkohol

Alkohol vás sice může uspat, pokud si nějakou tu skleničku dáte těsně po soumraku, ale na druhou stranu narušuje spánkovou fázi zvanou jako REM – a zároveň zkracuje dobu noční regenerace. Počáteční ospalost tedy dřív či později střídá bdělost.

Mastná jídla

Studie z roku 2016 (1) odhalila, že příjem velkého množství nasycených tuků má na svědomí povrchnost a nedostatečnost spánku. To se děje proto, že trávicí systém není příliš aktivní, když spíme. Pokud si skutečně potřebujete odpočinout, nedávejte si smažené kuře, hranolky a ani bramborové lupínky. V opačném případě se do nich pusťte.

Kořeněná jídla

Má se za to, že kořeněná jídla obsahují velké množství koření, jako jsou chilli papričky, hořčice, kari atd. Jakkoli jsou kořeněná jídla chutná, se spánkem se příliš neslučují, neboť zvyšují tělesnou teplotu, a nutí tak organismus, aby zůstal vzhůru. (Aby se tělo ponořilo do říše snů, musí udržovat teplotu mezi 18 a 21 stupni Celsia.)

V případě, že pro ponocování zvolíte právě pikantní a chuťově výrazné laskominy, počítejte s pálením žáhy a poruchou trávení. Toto nepohodlí vás skutečně udrží ve stavu bdělosti.

Celer

Celer obsahuje prakticky vše, co potřebujete – od vitaminů po antioxidanty. Patří mezi přírodní diuretika, což z něj dělá potravinu, která vás přinutí častěji chodit na toaletu. Právě jste dojedli poslední celerovou hranolku? Tak to na spánek rovnou zapomeňte.

Potraviny obsahující hodně soli

Sůl dělá jídlo chutnější. Vědci však varují, že nadměrný příjem sodíku, obzvlášť před ulehnutím do postele, způsobuje žízeň a obecně zvyšuje riziko poruch spánku (2). Pojí se také se zvyšováním krevního tlaku. (Máte-li potíže se srdcem, je lepší se od soli držet dál.)

Fazole

Fazole jsou jednou z nejbohatších jedlých luštěnin, tělo zásobují vysokým množstvím bílkovin a vlákniny. Zároveň, ironicky, mohou mít negativní dopad na spánek. U mnoha lidí podporují plynatost a nutnost každé tři minuty chodit na záchod.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26156950/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.01271/full, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat