Jógou proti nepříjemné zácpě

27.06.2023 | Zdraví

Zácpa může postihnout kohokoli a v kterýkoli den. V mnoha případech lidé k regulaci střev dávají přednost užívání laxativ, přitom existují i jiné metody. Zacvičte si jógu, ihned se vám uleví!

Proti zácpě pomáhá strava s projímavými účinky (to je ta s obsahem vlákniny). Mezi potraviny, které jsou v tomto směru účinné, patří sušené meruňky, švestky, jablka, fíky nebo třeba tolik oblíbené jahody. Ke změně jídelníčku přidejte i jógové pozice, jež aktivují pohyblivost střev.

Poloviční spinální twist

Seďte s rovnýma nohama. Pokrčte levou nohu a položte ji blíže k hýždím. Přesuňte pravou nohu přes levé koleno. Položte levou ruku na pravé koleno a pravou ruku držte na podlaze. Otočte krk směrem k levému rameni a držte pozici. Po několika minutách povolte a totéž opakujte na druhou stranu.

Twist páteře vleže

Nejprve si lehněte na podlahu s rovnýma nohama a rukama nataženýma ven (budete připomínat písmenko T). Páteř by měla být rovná! Hlavu otočte doprava, pokrčte pravé koleno a vytočte jej naopak doleva. Párkrát se nadechněte a vydechněte, opět to samé opakujte i na druhou stranu.

Výpad s rotací

U této pozice je nutné kroutit trupem. Jedině tak střeva dostanou, co potřebují. Jde o výpad vpřed s pokrčeným pravým kolenem a levou nohou nataženou vzadu. Roztáhněte ruce, ohněte horní část těla směrem k pravé noze a prodýchejte se. Opakujte pózu na druhou stranu.

Pozice kobry

Pozice kobry má příznivé účinky na štítnou žlázu a na vnitřní orgány – a nevyžaduje, abyste kroutili jakoukoli částí těla. I tak však zmírňuje plynatost. Nejprve si lehněte na břicho. Položte dlaně na podlahu vedle ramen a zvedněte hlavu mírně nahoru. Pomocí krku se snažte zvednout horní část těla (vyvine se mírný tlak na záda a břicho). V této pozici chvíli vydržte a uvolněte se.

Nohy na zeď

Je to jedna z nejjednodušších pozic, která pomáhá proti zácpě. Lehněte si na podlahu tak, aby se vaše pozadí dotýkalo stěny. Jemně zvedněte obě nohy a držte je rovnoběžně se stěnou. V této pozici byste měli zůstat tak dlouho, jak vám to bude příjemné.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438173/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat