Detox si zaslouží i mozek

Vaše játra a ledviny slíznou za normálních okolností veškerou slávu, pokud jde o detoxikaci, ale věděli jste, že vaše tělo má také další rozsáhlý systém, který pomáhá detoxikovat váš mozek? Pokud vás zajímá, o čem je „detoxikace mozku“ – nebo „jak si mohu vyčistit mozek?“ — jste na správném místě.

Glymfatický systém je systém krevních cév v těle, který odvádí odpadní produkty z mozku a centrálního nervového systému. Glymfatický systém je nejaktivnější, když spíte, a proto je dobrý noční odpočinek nezbytný, abyste se cítili duševně bystří. Když dojde k narušení glymfatického systému, má se za to, že to může přispět k některým onemocněním mozku, stejně jako k příznakům, jako je mozková mlha a špatná paměť (1).  

Co je detoxikace mozku

Detoxikace mozku neboli očista mozku má pomoci chránit před neurodegenerativními onemocněními a zmírnit příznaky související se špatnou funkcí mozku. Obvykle pomáhá zvládat příznaky, jako jsou únava, zamlžené myšlení, úzkost, deprese, ztráta paměti, poranění mozku a mrtvice nebo závislosti (2).

A jak nejlépe lez mozek vyčistit (2)?

Dostatek spánku

Dostatek spánku každou noc je jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit přirozené detoxikační procesy vašeho mozku. Většina dospělých potřebuje asi sedm až devět hodin spánku za noc, aby fungovali co nejlépe. 

Protizánětlivá dieta

Vzhledem k propojení střev a mozku hraje vaše strava klíčovou roli při řízení kognitivního zdraví. Střevní problémy, jako je syndrom prosakujícího střeva, mohou zvýšit zánět, který může změnit, jak dobře fungují vaše orgány, včetně mozku, a může přispívat k problémům, jako je deprese, únava, úzkost a nedostatek koncentrace.

Váš mozek potřebuje stálý přísun živin – včetně bílkovin, zdravých tuků, antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a základních vitaminů a minerálů – abyste se cítili co nejlépe. Zdůrazněte ve své stravě tyto „potraviny pro mozek“, abyste bojovali proti poškození volnými radikály a zvýšili svůj příjem živin:

Cvičení

Existují určité důkazy naznačující, že cvičení může zvýšit glymfatickou aktivitu a také zlepšit plasticitu mozku, která hraje roli při učení a paměti. Cvičení vám navíc může pomoci vyrovnat se se stresem, hlouběji spát a mít celkově více energie.

Většina dospělých by se měla zaměřit na alespoň 150 minut mírného cvičení každý týden, které lze rozdělit do kratších sezení. Cvičení s vysokou intenzitou (HIIT cvičení) může také prospět zdraví mozku různými způsoby, například zvýšením průtoku krve do mozku, podporou mitochondriální funkce a potenciálně odvrácením demence.

V ideálním případě zkuste své tréninky namíchat, abyste si udrželi věci zajímavé a vyzkoušeli své tělo, jako je běh, lehká činka, chůze, turistika, jízda na kole, cvičení tchaj-ťi nebo jóga, tanec atd.

Přerušovaný půst

Zdá se, že půst pomáhá chránit mozek před neurologickými onemocněními tím, že ovlivňuje určité proteiny podílející se na stárnutí mozku a snižuje oxidační stres a zánět.

Minimum toxinů

I když vyhýbání se všem chemikáliím a toxinům nemusí být snadné, pokuste se omezit expozici, jak jen můžete, například tím, že se vyhnete kouření, užívání drog a zbytečným lékům.

Snižte vystavení kontaminantům výběrem přírodních kosmetických výrobků a výrobků pro domácnost a nakupováním biopotravin, kdykoli je to možné. To omezuje množství pesticidů, herbicidů a dalších chemikálií, které přijímáte.

Doplňky stravy

Přirozenou schopnost detoxikace vašeho těla můžete podpořit užíváním určitých nootropik, adaptogenních bylin a doplňků stravy, které vyživují játra, ledviny, střeva a mozek. 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636982/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7396668/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat