Cvičení pomáhá mužům se sexuální výdrží

27.05.2023 | Zdraví

Problémy v ložnici? Zbavte se jich! Nový výzkum dospěl k závěru, že běh, jóga a cvičení pánevního dna mohou pomoci vyřešit problémy se sexuální výdrží a předčasnou ejakulací.

Cvičení by mohlo být při léčbě předčasné ejakulace stejně účinné jako farmaceutická léčba, tedy aspoň tak to tvrdí vědci, jejichž závěry publikoval časopis Trends in Urology and Men's Health (1). Přehled přitom zkoumal 54 studií a téměř 3 500 účastníků, aby porozuměl účinnosti nelékových intervencí při předčasné ejakulaci.

Lenost se nevyplácí

„Víme, že předčasná ejakulace je běžnou stížností mužů po celém světě. Nedostatek jasné definice toho, co je nebo není předčasná ejakulace, má dopad na léčbu a k dispozici je relativně málo účinných léků,“ řekl hlavní autor Lee Smith, profesor veřejného zdraví z Cambridge. Zjištění tohoto přehledu naštěstí naznačují, že fyzické cvičení, a to včetně běhu a jógy, má na předčasnou ejakulaci jasnou odpověď. K tomu, aby se stav zlepšil, stačí cvičit 30 minut pětkrát týdně.

Projevy předčasné ejakulace

Mayo Clinic definuje předčasnou ejakulaci jako stav, při kterém muž ejakuluje dříve, než zamýšlí (a chce). U muže může být diagnostikována předčasná ejakulace v následujících situacích:

  • Vždy nebo téměř vždy ejakuluje během jedné až tří minut po průniku.
  • Nikdy nebo jen zřídka je schopen ejakulaci během sexu oddálit.
  • Z načasování ejakulace se cítí rozrušený a frustrovaný, a v důsledku toho má tendenci vyhýbat se sexuální intimitě.

Posilování pánevního dna není pouze pro ženy

Autoři studie tvrdí, že fyzická aktivita prodlužuje dobu latence (dobu do ejakulace) stejně jako užívání dapoxetinu, selektivního inhibitoru zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) schváleného pro použití při předčasné ejakulaci. Bylo také prokázáno, že určité výhody, tedy kromě běhu a jógy, přináší i posilování svalů pánevního dna. Muži, kteří svůj „podvozek“ v tomto směru nešetří, zvyšují dobu latence z mediánu jedné minuty na minuty tři.

Lékaři však upozorňují, že jelikož je každý pacient trochu jiný, neexistuje žádná univerzální léčba. Jde totiž o komplexní nápravu. Vždy je třeba upravit užívané léky a cvičení, nebát se požádat o radu sexuálního terapeuta, rehabilitovat pánevní dno a postupně nástup ejakulace prodlužovat. Chce to trénink!

Zdroje: (1) www.wchh.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tre.903?fbclid=IwAR0Mcpw5D65enGH7z176hv-ykn9Hdjk7csOFHxluipsU4R9MGeFLrK0Hnd8, www.wikipedia.org, www.mayoclinic.org






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat