Raketová stimulace líného metabolismu

Metabolismus označuje všechny biochemické procesy, které probíhají v buňkách, jako je odbourávání živin z potravy, poskytování energie, když ji tělo potřebuje, nebo odstraňování odpadních látek z organismu. Tělo k tomu využívá jak živiny, které mu dodáváme, tak i zásoby, které si již vytvořilo. Pokud byste svůj metabolismus rádi podpořili, vyzkoušejte některý z našich triků.

Velmi často se metabolismem myslí trávení, ale to je pouze předběžná fáze metabolických procesů. Také neexistuje pouze jeden metabolismus, ale mnoho různých: včetně metabolismu cukrů, metabolismu bílkovin a metabolismu lipidů, který se zabývá tukovými buňkami. Nejdůležitějším metabolickým orgánem jsou játra. Někdy je ale metabolismus příliš pomalý a nefunguje správně – může za tím být nedostatečná činnost štítné žlázy. V tomto případě lze doporučit metabolickou kúru, která to znovu rozjede a pomůže vám zhubnout. Čím „lepší“ je metabolismus, tím více energie máte. Navíc při dobrém metabolismu – jak se metabolismu vědecky říká – je snazší zhubnout a váhu si udržet (1).

Hodně pijte

Vodou podpoříte trávení a zvýšíte bazální metabolismus. Pokud pijete vodu místo slazených nápojů, automaticky přijímáte méně kalorií a je pravděpodobnější, že si udržíte nebo dosáhnete zdravé hmotnosti. Pokud pijete vodu asi půl hodiny před jídlem, jíte méně, protože se cítíte sytější. Studená voda je pro stimulaci metabolismu ještě účinnější, protože tělo musí vynaložit více energie na zahřátí na tělesnou teplotu (2). 

Zelený čaj a káva jsou také známé jako zabijáci tuků a mohou zrychlit metabolismus. Zelený čaj pomáhá přeměňovat tuk v těle na volné mastné kyseliny, čímž zvyšuje spalování tuků o 10 až 17 procent. Tento účinek má prý i káva, ale podle studie funguje více u štíhlých než u obézních (3). 

Jezte bílkoviny

Jídlo může na několik hodin nastartovat váš metabolismus. Tento efekt se nazývá TEF, Thermic Effect of Food, a označuje extra energii, kterou tělo potřebuje použít k trávení a zpracování živin v jídle. Nejvíce energie spotřebuje tělo na bílkoviny. Proteiny se obecně doporučují ve fázi hubnutí, protože vás zasytí, působí proti odbourávání svalové hmoty a zabraňují jojo efektu. Pokud si navíc jídlo okořeníte, je to pro váš metabolismus ještě lepší. Kořeněná jídla jako chilli papričky obsahují kapsaicin a jsou skutečnými spalovači tuků (4). 

Sportujte

Cvičení může zvýšit bazální metabolismus. S růstem svalů roste i spotřeba energie. Protože při hubnutí dochází k úbytku tukové i svalové hmoty, je o to důležitější kompenzovat to sportem. Doporučuje se přibližně 30 až 60 minut cvičení denně. Věnujte se nejen vytrvalostním sportům, ale také silovému tréninku, protože čistá svalová hmota je pro úspěch hubnutí klíčová (5).

Dostatečně spěte

Spánek má pozitivní vliv nejen na metabolismus. Nejdůležitější je hluboký, nepřetržitý spánek v prvních třech hodinách nočního spánku. Přerušovaný nebo nedostatečný spánek může vést k obezitě a obecně má negativní vliv na metabolismus. Špatný spánkový režim zvyšuje hladinu cukru v krvi a inzulínovou rezistenci. Obojí může vést k cukrovce.  Dostatek spánku je důležitý i pro sportovce, protože svaly, které byly při sportu vystaveny tréninkovému podnětu, se během spánku regenerují. Špatný spánek může také stimulovat hormon hladu ghrelin a zároveň snížit hormon sytosti leptin. To by mohlo vysvětlovat, proč mají lidé s nedostatkem spánku často hlad a mají problémy s hubnutím (6). 

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Metabolism, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572145/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3908530/, (4) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2018.1552544?journalCode=uacn20, (5) www.karger.com/Article/Abstract/445156, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat