Domácí prostředky lepší než kdejaký detox

Pokud budete dodržovat tyto pravidla, bude váš každodenní život jednodušší, zdravější a uvolněnější i bez detoxu.

Vážit méně, vypadat lépe, procházet životem bez zátěže – touha po snadném, „čistém“ životě je důvodem pro detoxikační kúry. Detox ve smyslu „detoxikační kúry“ je mýtus. Mnohem více jde o to, cítit se lépe ve svém těle, kdy se vyhýbáte například kofeinu, cukru a průmyslově zpracovaným potravinám.

Každý, kdo někdy dělal detox pomocí smoothies a polévek nebo džusovou očistu, možná zná ten pocit, že se po týdnu cítí nějak lehčí. Zdá se, že detox zabral. Pokud se týden vyhýbáte překyselujícím stimulantům, jako je alkohol, nikotin a káva, jíte hodně ovoce a zeleniny místo bílé mouky, hodně cvičíte na čerstvém vzduchu a dodržujete pravidelný spánek, automaticky se budete cítit lépe. Každému by mělo být jasné, že hubnutí z těchto detoxikačních programů není trvalé. 

I když má detoxikace a očista něco společného s drahým detoxikačním programem, lze jí dosáhnout i jednoduchými (a levnými!) domácími prostředky. 

Dostatečně pijte

Voda je pro člověka životně důležitá, protože je potřebná pro širokou škálu metabolických procesů a pomáhá odstraňovat toxiny. Pokud dostatečně pijete, máte také menší hlad a máte zvýšený bazální metabolismus, i když jen nepatrně (1). 

Jezte ovoce a zeleninu

Pět porcí denně – zní to hodně, ale upřímně: kdo nezvládne každý den sníst pět porcí ovoce nebo zeleniny o velikosti pěsti? Čerstvé potraviny jsou pro naše tělo důležitým palivem: ovoce a zelenina obsahují nejen vitamíny a životně důležité látky, ale také vlákninu, která je důležitá pro aktivní trávení a neporušenou střevní flóru (2).

Nejezte hotová jídla

Možná si myslíte, že se vás to netýká, ale když se podíváte do své lednice, určitě nějaké zpracované jídlo najdete. Vezměte si například ovocný jogurt – voní a chutná jako ovoce (možná i o něco sladší a intenzivnější), ale bohužel neobsahuje vitaminy z ovoce.

Pokud se na pár dní záměrně vyhnete průmyslově zpracovaným potravinám a místo toho se spolehnete na čistou chuť surovin, všimnete si, jak se vaše chuť opět zjemní. A pro vaše tělo je dobré nekonzumovat ztužené tuky, dochucovadla, soli a příliš mnoho cukru (3). I toto je forma detoxu!

Omezte spotřebu masa

Pokud jíte maso každý den, konzumujete příliš mnoho nasycených mastných kyselin, což z dlouhodobého hlediska může vést k problémům s kardiovaskulárním systémem. Hodnoty purinů v krvi se mohou také příliš zvýšit při nadměrné konzumaci živočišných produktů a vést k zánětlivým reakcím v těle – klíčové slovo dna. Tato bolestivá nemoc se ne nadarmo nazývá problémem pojídačů masa (4).

Omezte spotřebu cukru

Zvládnete zkonzumovat jen 6 lžiček cukru denně, ať už v jídle, pití nebo sladkostech? Toto množství, které odpovídá 25 gramům, by podle WHO neměl překročit nikdo, kdo nechce riskovat zubní kaz a cukrovku. Cukr dodává energii a nic jiného. A protože většina z nás stejně přečerpává své kalorické konto, látka kdysi prodávaná v lékárnách jako vzácné tonikum se stala nadbytečnou. Energii získáme lépe z potravin, které také nabízejí spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny (5). 

Jděte ven

Od detoxikační kúry očekáváme kromě hubnutí a lepší kondice také zářivou svěží pleť. Domácí lék, kterým nás léčila už naše babička: "Vyjděte na čerstvý vzduch!" Když jdeme na procházku, přijímáme kyslík, který stimuluje dělení buněk a novotvorbu – mimochodem, 5 procent kyslíku přijímáme přímo kůží ! Pokud se seberete a vyrazíte ven za každého počasí, odměnou vám bude růžová zářivá pleť (3).

Masáž

Když jsme ve stresu, nevědomě napínáme určité svalové skupiny – nejlépe čelistní nebo šíjové svaly. Výsledek: Svaly jsou hůře prokrvené, což znamená, že odpadní produkty látkové výměny se netransportují pryč a dochází k „překrvení“ tkáně, které se projeví bolestivým tvrdnutím. Při masáži se ztvrdlá místa opět zjemní, například ošetřením speciálních bodů. Pokud si dopřejete masáž pravidelně, zjistíte, že se vám zlepší držení těla a uvolní se svaly (3).

Jděte do sauny

Příjemně hřejivý pocit po návštěvě sauny nelze překonat. Pokožka je miminkovsky jemná, tvář hladká a máme pocit, že jsme vypotili nejrůznější neplechy. Přestože při pocení v sauně vylučujeme pouze vodu a soli, jeho povzbuzující účinek na náš krevní oběh a metabolismus je nesporný. A čím aktivnější je metabolismus, tím lépe se naše tělo dokáže čistit (3). Dopřejte si tedy čas od času pauzu v sauně!

Reflexní terapie chodidla

Nechat si masírovat chodidla může být opravdu bolestivé, ale je to nesmírně prospěšné. Vyznavači reflexní terapie věří, že každý orgán, sval a kost interaguje s našimi chodidly prostřednictvím reflexních drah. Přestože účinek masáže nebyl dosud vědecky prokázán, pacienti i terapeuti uvádějí, že stimuluje krevní oběh a zmírňuje bolest. Na chodidlech je mnoho nervových receptorů, jejichž stimulace může zmírnit a uklidnit úzkost (6). Pokud vás tedy stresují křeče, reflexní masáž chodidel dokáže zázraky!

Odstraňte stresory

Detoxikovat a vyčistit si život je pro duši velmi léčivé. Udělejte si odpoledne a zapište si oblasti svého života, které potřebují uklidit. A pak neváhejte a pusťte se do práce. Protože není nic hezčího než se podívat do uklizené skříně, ve které visí jen vaše oblíbené věci. Nebo konečně zase pořádně otevřít dveře do sklepa. S ohledem na přátelství, známosti nebo vztah je úklid složitější. Ale zkuste to: Udělejte si seznam lidí, kterými se rádi obklopujete a kolem kterých se cítíte dobře (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9318327/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7306861/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat