Pohyb a jeho vliv na zdraví pokožky

19.04.2023 | Zdraví

To, co jíme a jak žijeme, má vliv nejen na naše tělo, ale i na pokožku a vlasy. Co konkrétně s pletí dělá cvičení? Tyhle benefity určitě budete chtít získat!

Stačí se zamyslet. Úprava a změna životního stylu může prospět i problémům, jako je akné, matná pleť a padání vlasů. Ještě důležitější je, že studie říkají, že cvičení je aktivita, která výrazně pomáhá zlepšit naši pokožku. Ta je díky pohybu víc hydratovaná (1). Tedy nejen to.

Kde je kyslík, tam je život

Všimli jste si, že hned po tréninku máte ve své kůži takovou záři, kterou byste si přáli mít navždy? Sport totiž zlepšuje krevní oběh. A čím větší průtok krve je, tím větší je i přísun kyslíku, díky čemuž se pleť stává zdravější a mladistvější. Skvělé je, že krev a kyslík udržují kožní buňky vyživované, což je důvod, proč kožní specialisté kladou důraz nejen na cvičení, ale i na masáže.

Pryč se škodlivinami

Dobrý průtok krve totiž zároveň zajišťuje vyplavování toxinů z těla, čímž redukuje riziko vzniku akné a vyrážek, pomáhá uvolnit ucpané póry, zlepšuje elasticitu pleti a zároveň podporuje produkci kolagenu, takže pleť je po workoutu okamžitě svěžejší (2). Kolagen, jak bývá známo, také redukuje vrásky (3) a jemné linky.

Suma sumárum, pokud zůstanete fyzicky aktivní, vaše krása se znásobí. A to ještě pořád není všechno! Hormony štěstí, které se při něm vylučují, vás mohou zbavit stresu a úzkosti. To znamená snížení hladiny kortizolu, zvýšení endorfinů a serotoninu v kombinaci s dobrou náladou. Tahle vypadá štěstí a pohoda v praxi!

Jak často cvičit?

Za fyzickou aktivitu se přitom považuje cokoli, co rozhýbe vaše tělo – třeba svižná procházka nebo tolik oblíbený tanec. Podle aktuálních pokynů odborníků dospělí potřebují každý týden 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity a 2 dny posilování svalů, což pro někoho může znít děsivě. Pravdou ovšem je, že se nemusíte honit. Lze cvičit 30 minut denně, 5 dní v týdnu. Záleží, co vám vyhovuje. A v jaké jste aktuální fyzické kondici.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8018252/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606526/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/, názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat