Potraviny pro přežití sezóny nachlazení a chřipek

05.12.2023 | Zdraví

Sezóna nachlazení a chřipek přináší zvýšené riziko onemocnění, ale správná strava může posílit imunitní systém a zvýšit odolnost vůči nemocem.

Sezóna nachlazení a chřipek je tady a s ní i zvýšené riziko onemocnění. Ačkoli se nemůžeme úplně vyhnout virům a bakteriím, můžeme posílit svůj imunitní systém a zvýšit svou odolnost vůči nemocem. Správná strava hraje klíčovou roli v udržení našeho zdraví, a proto je důležité zařadit do našeho jídelníčku potraviny, které nám pomohou přežít tuto náročnou sezónu. V tomto článku se podíváme na některé z nich.

Citrusové plody

Citrusové plody, jako jsou pomeranče, grapefruity, citrony a limetky, jsou bohaté na vitamin C, který je důležitý pro posílení imunitního systému. Vitamin C pomáhá zvýšit produkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím. Navíc je prokázáno, že vitamin C zkracuje dobu trvání nachlazení (1).

Zázvor

Zázvor je známý svými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Pomáhá zmírnit bolest v krku a zánět dýchacích cest. Zázvor také podporuje pocení, což může pomoci tělu zbavit se toxinů a infekcí (1).

Česnek

Česnek obsahuje sloučeninu zvanou allicin, která má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Česnek také podporuje produkci bílých krvinek a zlepšuje funkci imunitního systému. Pravidelná konzumace česneku může snížit riziko nachlazení a chřipek (2).

Jogurt

Jogurt obsahuje probiotika, která podporují zdraví střev a imunitního systému. Probiotika pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a zlepšují schopnost těla bojovat proti infekcím. Vyberte si jogurt s živými a aktivními kulturami a bez přidaného cukru (2).

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a zánětem. Zelený čaj také obsahuje sloučeniny, které podporují imunitní funkci a mohou pomoci předcházet virovým infekcím (2).

Brokolice

Brokolice je jednou z nejzdravějších zelenin, která je bohatá na vitaminy A, C a E, stejně jako na antioxidanty a vlákninu. Brokolice podporuje zdraví imunitního systému a může pomoci chránit tělo před infekcemi (3).

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka, jako jsou mandle, vlašské ořechy, lněná semínka a chia semínka, jsou bohaté na vitaminy, minerály a zdravé tuky, které podporují imunitní funkci. Navíc obsahují zinek, který je důležitý pro imunitní systém a může pomoci zkrátit dobu trvání nachlazení (3).

Zařazením těchto potravin do vašeho jídelníčku můžete posílit svůj imunitní systém a zvýšit svou odolnost vůči nachlazením a chřipkám. Nezapomeňte také na dostatek spánku, pravidelné cvičení a správnou hydrataci, které jsou také důležité pro udržení zdraví a prevenci nemocí.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system, (2) www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-immune-foods, (3) www.medicalnewstoday.com/articles/322412






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat