Kávou proti nadváze i diabetu

Co šálek kávy, to větší energetický výdej těla, a to až o 100 kalorií. Obsažený kofein navíc prodlužuje pocity sytosti a předchází cukrovce. Není tohle dietní fígl, který jste hledali?

Jaro je už v plném proudu a to znamená, že přípravy na plavkovou sezonu vrcholí. Jenže jak se zbavit těch zpropadených zimních kil? Tak jistě, chce to nějaký ten sport, úpravu stravy a možná i kompletní detox. Ale co dál? Hoďte se do klidu a dejte si kafe.

Voní, pomáhá a léčí

Pravidelné pití kávy může snížit množství tělesného tuku a dokonce i výrazně omezit riziko diabetu. Praví to alespoň studie publikovaná v magazínu BMJ Medicine (1), která nám tím dává další důvod, proč lidově zvané černé zlato beztrestně a bezvýhradně milovat. Její autoři bedlivě sledovali celkem deset tisíc dobrovolníků, načež zjistili, že každodenní konzumenti tohoto nápoje mají nižší index tělesné hmotnosti, štíhlejší pas i menší náchylnost k cukrovce. Náhoda? Kdepak, na tu se ve vědecké profesi nehraje.

Bůh žehnej kofeinu?

Odborníci realizující tento výzkum se přiklánění k názoru, že za vším stojí kofein. Sice se o něm v minulosti říkalo ledacos, ovšem podle získaných poznatků to vypadá, že se mu dost křivdilo. Umožňuje prý tělu spalovat více tuku a lidé se díky němu údajně cítí plnější a sytější. To vede ke střízlivějšímu stravování a menším porcím, což má vliv zase na prevenci diabetu druhého typu (2). Takhle jednoduché to podle vědců je!

Dobrého pomálu

Průměrný šálek kávy obsahuje 70 až 150 miligramů kofeinu, přičemž energetický výdej až o 100 kalorií denně může zvýšit 100 miligramů tohoto stimulantu. Dejte si tedy šálek nebo dva, hubnutí se tím zřejmě opravdu podpoří. Mimochodem, maximální denní doporučené množství jsou nějaké čtyři šálky kávy denně (3), tak ne, abyste tento prostředek v dobré víře využívali až příliš. Nadbytek kofeinu by se vám mohl spíše vymstít, a to třeba v podobě nevolnosti, žaludečních potíží, bolesti hlavy, poruchy srdečního rytmu, výkyvů nálad nebo podrážděnosti. Bez toho se obejdete, že?

Zdroje: (1)www.bmjmedicine.bmj.com/content/2/1/1, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/, (3) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat