Prášek na spaní zabírá, ale sex je lepší

29.03.2023 | Zdraví

Potřeba spánku u každého člověka je individuální. Běžně se za ideál považuje 7–8 hodin noční regenerace, kterou ovšem často narušuje třeba stres. Taky teď máte takové nervy, že nemůžete „zabrat“? Pomilujte se!

Možná zastáváte názor, že sex před spaním vám rozproudí krev natolik, že se do peřin paradoxně odeberete ještě později než obvykle. Opak je však pravdou. Intimní hrátky jsou vstupenkou k rychlému usnutí. Proč?

Oxytocin a prolaktin v hlavní roli

Tělo reaguje na orgasmus uvolněním hormonů, které vám mohou pomoci rychleji „zabrat“ a kvalitněji se zregenerovat. Kromě uvolňování hormonů, jež vyvolávají ospalost, pocity intimity a blízkosti redukují stres (působí proti kortizolu), což je před spaním více než žádoucí (2).

Masturbace není horší nebo lepší

Nejspíš oxytocin znáte jako „hormon lásky“, který podporuje pouto, náklonnost a celkovou pohodu. Neexistuje mnoho lidských studií o oxytocinu a spánku, ale jedna by se přece jen našla. V listopadu 2017 ji publikoval odborný časopise American Journal of Physiology. Vědci přitom uvedli, že podávání oxytocinu pacientům s obstrukční spánkovou apnoe vedlo k rychlejšímu nástupu spánku a spokojenosti se spánkem samotným (1). A jak je to s prolaktinem?

Úrovně prolaktinu jsou vyšší během sexu s výrazným skokem po orgasmu, ať už je vyvrcholení vyvoláno masturbací nebo při sexu s partnerem. Tyto vyšší hladiny prolaktinu spolu se zvýšenými hladinami estrogenu podporují hluboký spánek (REM) a tím i celkový noční odpočinek. Vše souvisí se vším (3).

Jak dobrý spánek ovlivňuje sexuální život?

Sex podporuje spánek a spánek zase aktivuje sexuální život. Jedno ovládá druhé. Jestliže si v noci skvěle odpočinete, získáte energii i náladu pro mazlení. Není tajemstvím, že nedostatek spánku je naopak spojen se sníženým libidem a erektilní dysfunkcí a má negativní vliv na fyzickou i psychickou pohodu. Sečteno a podtrženo, do postele (ložnice) choďte ve stejný čas, s partnerem si dopřejte chvilku o samotě a po sexu zavřete oči. Je to dobré pro vás, pro partnera i pro život jako takový (4).

Zdroje: (1) https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajplung.00206.2017, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22869001/, (3) link.springer.com/article/10.1007/BF03345805, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6409294/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat