Seznam nejhorších potravin ucpávajících tepny

04.01.2023 | Zdraví

Potraviny, které ucpávají tepny, způsobují, že tělo vytváří cholesterol, jež se spojuje s jinými látkami a vytváří plak. Ten pomalu tvrdne a zužuje tepny, což následně vede k hypertenzi, srdečním onemocněním, mrtvici a dalším stavům. A tyhle potraviny tomu jdou naproti!

Existuje mnoho důvodů, proč se víc a důsledněji zaměřit na svůj jídelníček a preferovat zdravou stravu. Ucpávání tepen je jedním z nich. Pokud si nejste jisti, které potraviny právě tohle způsobují, podívejte se na následující seznam.

Nasycený tuk

Abyste se vyhnuli vysokým hladinám cholesterolu, držte se dál od nasycených tuků. Pokud jde o hromadění plaku v tepnách, je to jeden z největších pachatelů zla (1). Většina odborníků doporučuje omezit nasycené tuky na méně než 7 % denních kalorií. Proto pozor na přísun másla a margarínu, plnotučného mléko a smetany, zmrzlin, nanuků či sýrů s vysokým obsahem tuku. Nevhodné je i zpracované maso, včetně párků v rohlíku, salámu a klobásy. Zákeřný je ovšem i palmový a palmojádrový olej, stejně jako pečivo, včetně koláčů, dortů, sušenek, croissantů a dalších oblíbených laskomin.

Smažená jídla

Smažená jídla jsou neuvěřitelně chutná, ale taky extrémně nezdravá, protože mohou ucpat tepny. Je to proto, že vaření potravin v horkém oleji mění více než chuť a strukturu. Tyto potraviny absorbují olej a zvyšují počet kalorií. Opakované použití oleje ho také rozkládá, což způsobuje ještě větší absorpci oleje v potravinách, které se používají k vaření. A která smažená jídla patří k těm ze všech nejhorším? Hranolky, kuřecí nugety, cibulové kroužky, rybí prsty a jiné smažené rybí pochutiny. Zvyšují cholesterol v krvi, což vede k ucpání tepen a riziku vážných srdečních onemocnění (2).

Trans-tučné potraviny

Trans tuky, odborně nazývané trans izomery mastných kyselin nebo trans-mastné kyseliny, jsou formou nenasycených tuků, které si se zdravím tepen a jejich kondicí taky příliš nerozumí. Přirozeně se vyskytující trans tuky se „vyrábějí“ ve střevech některých zvířat. Naproti tomu umělé trans-tuky aplikované v průmyslovém procesu vznikají tak, že se vodík přidává do tekutých rostlinných olejů, aby byly pevnější. Trans-tuky jsou snadno dostupné, levné, dlouho vydrží a jídlům dodávají žádoucí chuť. Proto je pro svoje podnikání využívá mnoho restaurací a fast foodů. Bohužel, i v tomto případě se jedná o nezdravou záležitost přispívající k srdečním onemocněním (3). Držet se potravin, které neucpávají tepny, je mnohem bezpečnější varianta.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5293238/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632424/, (3) www.science.org/doi/10.1126/science.aba3683






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat