Sbohem suché kůži kolem očí v zimě

25.01.2023 | Zdraví

Suchá kůže kolem očních víček je v zimních měsících bohužel častý jev, který trápí celou řadu lidí. Studený vzduch pokožku vysušuje, a vzhledem k tomu, že je kůže pod očima a na očních víčkách tenčí než na zbytku těla, je více náchylná k vysychání.

Suchá, šupinatá kůže kolem očí není hezká ani příjemná. Okolí očí vás pak svědí, je podrážděné, a nezřídka dochází ke tvorbě šupinek, nebo dokonce i otoků. Nemluvě o tom, že pokud máte kůži okolo očí vysušenou a podrážděnou, vyniknou vám vrásky v očním okolí, zejména ty vějířkové (1).

Určení přesné příčiny suché kůže okolo očí není vždy jednoduché, jelikož existuje hned několik potenciálních příčin. Dráždivý šampon, který vám stéká po obličeji během sprchování, dráždivé látky v kosmetice, či nevhodně zvolené odličovací prostředky. Ať už je příčina jakákoli, pokud chcete, aby vaše oči vypadaly svěže a mladistvě, a ne unaveně a vrásčitě, musíte jednat. Pečovat o jemnou pokožku kolem očí je totiž zcela zásadní, pokud si chcete udržet jemnou a zdravě vypadající pleť (1).

Odstraňte všechny dráždivé látky

Prvním krokem je odstranit z vašeho arzenálu přípravků péče o obličej vše, co by mohlo pokožku vysušovat a zhoršovat tak váš problém. Některé odličovače mohou oční okolí zbytečně vysušovat, obzvláště, pokud máte citlivou pleť. Používejte proto jemné odličovací přípravky, a při samotném odličování dbejte na to, aby se vám přípravek nedostal přímo do očí (2).

Důkladná očista

Každý den si pečlivě myjte obličej, a zvláštní pozornost věnujte právě očnímu okolí. Vlažnou vodou smyjte veškerou mastnotu a zbytkové nečistoty po odlíčení. Nezapomeňte si vybrat jemnou mycí emulzi bez mýdla, který pokožku nevysuší (2).

Použijte vazelínu

Nyní, když máte pokožku odlíčenou, pečlivě omytou a vysušenou, naneste hydratační krém na oční okolí, který kůži okolo očí hydratuje. Nechejte chvíli vstřebat a pak použijte trochu obyčejné kosmetické vazelíny. Nanesením tenké vrstvy vazelíny „uzamknete“ hydrataci uvnitř pokožky a vytvoříte jakousi ochrannou bariéru. Chladné počasí si pak na vás jen tak nepřijde, a navíc, vzhledem k hojivé schopnosti vazelíny urychlíte regeneraci šupinaté pokožky. Vazelínu nanášejte opatrně v tenké vrstvě, přebytek pak jednoduše setřete vlhkým odličovacím tamponem (3).

Myslete na prevenci

Jak jsme již uvedli, některé pleťové vody a mycí emulze mohou váš problém se suchou pokožkou ještě zhoršit. Zkuste proto přejít na produkty speciálně určené pro suchou nebo citlivou pleť. S výběrem vám poradí v lékárně nebo ve specializovaných obchodech s přírodní kosmetikou (4).

Rovněž nezapomeňte na pravidelnou kontrolu data spotřeby na vašich dříve zakoupených produktech péče o pleť (a líčidel), pokud mají totiž prošlé datum expirace, pravděpodobnost podráždění pokožky v okolí očí ještě zvýšíte. Pokud tedy jakýkoli produkt péče o pleť nevypadá nebo nevoní tak jako při prvním nákupu, nebo pokud si všimnete jakéhokoli znečistění, vyhoďte jej. Je lepší koupit znovu, než riskovat podrážděnou pokožku v očním okolí a zarudlé oči jako angorský králík (4).

Zdroje: (1) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09286586.2021.2021539?journalCode=iope20, (2) názor autora, (3) www.vaseline.com/us/en/articles/skin-concern, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6805713/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat