Problematika zápachu sportovního oblečení

Při jakých teplotách praní se zbavíte většiny bakterií, kvůli kterým vám sportovní oblečení tak trochu zapáchá? A jak vám při jejich likvidaci může pomoci slunce?

Možná je tato situace povědomá i vám. Dáte si při sportu pořádně do těla a vypotíte snad celé litry. Oblečení ihned po tréninku vyperete, ale ouha! Nejenže vůbec nevoní, ono spíše zapáchá! A to i přes to, že jste použili tu drahou aviváž. Máte snad své oblíbené věci vyhodit, protože vás jejich nepříjemné aroma znervózňuje?

Parfém, který nechcete

Jeden z předních světových odborníků na tělesné pachy, kterým je belgický mikrobiolog Chris Callewaert, říká, že za tento nevábný pach jsou zodpovědné bakterie. Pro tyto organismy jsou prý naše tělesné tekutiny zdrojem potravy i zárukou přežití (1).

„Kde nejsou mikrobi, tam teoreticky vzato není ani žádný zápach. Postupem času se ve sportovním oblečení zabydlí a začnou smrdět ve chvíli, kdy dostanou jídlo, tedy pot produkovaný během cvičení,“ vysvětluje výše jmenovaný expert. No vidíte, s jakými „černými pasažéry“ chodíte do posilovny a kdo vám u zpevňování tělesných křivek sekunduje! Jenže jak se těchto nezvaných hostů zbavit, aby vám jakákoli fyzická aktivita doslova voněla?

Horká voda je dobrá voda

Pokud zpocené oblečení neperete po každém použití, bakterie se stále hromadí a hromadí, což vede i k většímu zápachu. Je to snadná rovnice. Pokud zvolíte cyklus se 60 stupni, zlikvidujete většinu bakterií. Efekt se ještě znásobí, když před praním ošetříte prádlo nějakým antibakteriálním činidlem (2). A co takové sušení? Pozor, i to zde může sehrát důležitou roli. Ultrafialové záření je při likvidaci mikrobů obzvláště účinné (2). Mimochodem, věděli jste, že bavlna po vyprání voní mnohem lépe než polyester? Třeba si budete chtít pořídit sportovní kousky právě z tohoto materiálu. Zkuste v obchodě omrknout nabídku!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27892611/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4249026/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat