Imunitu lze podpořit i jógou

06.05.2022 | Zdraví

Trpíte na nachlazení, rýmu, kašel, opary, kožní vyrážky, záněty mandlí či gynekologické výtoky? Pak máte sníženou imunitu. Jak ji, tedy kromě stravy, můžete podpořit? Jógou!

Když se řekne imunita nebo obranyschopnost, většina lidí si vybaví otužování, fyzickou aktivitu, citrony, česnek nebo červené papriky, které mají dokonce větší obsah vitaminu C než samotné citrusy. Čekal by vůbec někdo od takové jógy, že má s imunitou těla dost společného?

Zdraví není samozřejmost

Jóga zahrnuje různé pozice, mudry (symbolické či rituální gesto používané v buddhismu i hinduismu), techniky na ovládání dechu i meditační cvičení, která pečlivě působí na každý sval a kloub prostřednictvím svého holistického přístupu. Pravidelné cvičení jógy snižuje napětí, podporuje ohebnost, zlepšuje fungování různých orgánů, působí na klouby a věnuje pozornost duševnímu zdraví. Vše toto uvedené je pro obranyschopnost těla nesmírně důležité.

Co se stane, když začnete cvičit?

Skutečnost je taková, že se imunitní systém podporuje zlepšením funkce srdce, plic, žaludku, střev, ledvin, jater a okysličením krve. Funkční orgány jsou orgány připravené na útoky virů a bakterií. Ásany (jógové pozice) také zajišťují lepší fungování životně důležitých orgánů, otevírají hrudník a plíce a umožňují vědomou práci s dechem. A to všechno věda podporuje. Indická studie, jejíž výsledky uveřejnil odborný časopis International Journal of Yoga, jsou víc než slibné.

Poté, co jógová skupina 60 studentů podstoupila 12 týdnů každodenního cvičení jógových ásan (vždy 35 minut), bylo vypozorováno, že došlo k významnému poklesu krevního tlaku, hladiny hormonu kortizolu a tím i stresu, který se spojuje se sníženou obranyschopností těla (1). To dokazuje, že cvičení jógy skutečně má na imunitu vliv. 

Konečně něco, co vám přiroste k srdci

Další studie, která sledovala pacienty s onemocněním koronárních tepen, zase odhalila, že úpravy životního stylu založené na józe pomáhají k regresi koronárních lézí a podporují kardiovaskulární systém (2). Už se nemůžete dočkat, až začnete cvičit pod dohledem zkušeného lektora? Než se k němu dostanete, začněte jednou z relaxačních ásan, která se nazývá šavásana neboli mrtvola.

V šavásaně si lehnete do uvolněné polohy a zbavíte se veškerého stresu, napětí, úzkosti, strachu, smutku a žalu. Tato dokonalá relaxační pozice pomůže vašemu tělu i mysli vzkvétat. Lehněte si na zem a uvolněte každý sval svého těla. Dýchejte do břicha a soustřeďte se na svůj dech. Setrvejte tak dlouho, jak vám to vyhovuje.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21654972/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21665111/, www.thehealthsite.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat