Obávané špinění během těhotenství

04.04.2022 | Zdraví

Konečně je to tu! Těhotenský test ukázal pozitivní výsledek a lékař potvrdil, že čekáte miminko. Radost vám ovšem kazí špinění, které může být způsobenou řadou věcí. Jak moc je situace vážná?

Krev nikdy nevěstí nic dobrého. Tedy aspoň se to tak říká. Ona je to ale pravda jen okrajově. Slabé špinění v těhotenství je poměrně běžné, což ovšem neznamená, že by se mělo ignorovat (1). Znáte všechny důvody, proč k němu dochází?

Implatační krvácení

Může se objevit v raných měsících těhotenství (10 až 14 dní po početí), a to z toho důvodu, že se oplodněné vajíčko zahnizďuje do děložní sliznice. V případě, že vás nebolí břicho, nebo nemáte jiné problémy, většinou to neznamená nic vážného. Pokud však pociťujete další příznaky, jako je horečka či nevolnost, popřípadě sledujete silnější průtok krve, vyhledejte lékařskou pomoc (2).

Pohlavní styk

Pohlavní styk může způsobit špinění v důsledku změn na děložním čípku, ke kterým dochází během těhotenství. Zpravidla se objevuje ve druhém nebo třetím trimestru, souběžně s citlivostí podbřišku. Lékař pravděpodobně doporučí sexuální abstinenci (2).

Cervikální problémy

Během těhotenství se váš děložní čípek zkracuje a změkčuje v rámci přípravy na porod. Také se do něj zvyšuje průtok krve. Všechny tyto stavy usnadňují jeho podráždění, což může způsobit špinění. Informujte o tom svého ošetřujícího lékaře (2).

Infekce

Těhotenství mění imunitní systém ženy, takže jste zranitelnější vůči infekcím, jako je třeba infekce močových cest, přemnožení kvasinek a bakterií. Ve hře je ovšem i nějaká pohlavně přenosná choroba (kapavka nebo chlamydie). Vypozorujete-li pálení při močení, horečku nebo bolest při pohlavním styku, okamžitě volejte do ordinace. V případě pohlavně přenosných chorob se jedná o významné riziko pro vaše těhotenství (2).

Těhotenské komplikace

Těhotenské komplikace mohou ovlivnit zdraví nastávající maminky i plodu. Mimoděložní těhotenství nastává, když se oplodněné vajíčko uhnízdí mimo dělohu. To způsobuje ono nežádoucí krvácení. Molární těhotenství zase nastává, když se vajíčko a spermie neprávně spojí a místo placenty se vytvoří nezhoubný nádor.  Vzhledem k tomu, že primárním příznakem je špinění a krvácení během prvních tří měsíců těhotenství, lékař může problém odhalit poměrně brzy. Platí tedy stejné pravidlo jako u jiných zdravotních komplikací. Rozhoduje hlavně včasný zásah odborníka (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470230/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30702252/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3728277/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat