Nezanedbávejte svoje zdraví

Obecně vám nic není a máte se dobře, ale tak nějak cítíte, že nejedete úplně naplno. Je proto čas věnovat více péče o duševní zdraví. Ve stresu na něj totiž velmi často zapomínáme.

Stres v práci nemizí, doma se hromadí prádlo, záznamník na vás vyčítavě bliká a váš diář by potřeboval více místa. Upřímně řečeno, žijeme v náročné době. Rychlé tempo se neustále zvyšuje a vám se nakonec ze zběsilé jízdy na kolotoči všedního života točí hlava stresem. Často k němu přispíváme i my sami. Kromě náročných povinností nechceme zapomenout na sport a zdravé stravování a často svoje „štěstí“ vystavujeme na sociálních sítích. Takže pracujeme, běháme, nakupujeme a vaříme v duhových barvách, abychom si pak dali misku plnou vlákniny. Péče o vlastní zdraví se v dnešní době stala jednou z mnoha každodenních povinností. Tak proč se ale necítíme plní zdraví? Protože většinou pracujeme jen na naší postavě a fyzičce – a na duševno už nezbývá síla a čas (1). Ale i naše duševní zdraví potřebuje péči. Jak poznat, že máte psychiku na dně?

Potíže se spánkem

Ať už jste sova nebo skřivan – spánek je okno do vaší hlavy. Změny jako potíže s usínáním, častým nočním buzením, matoucími sny nebo špatným vstáváním, nám mohou o stavu naší mysli říct velmi mnoho. Stačí jen naslouchat (2).

Změna zažitých návyků

Když jsme opravdu ve stresu, často vynecháme věci, které potřebujeme nejvíce – ranní jóoga nebo meditace, vyvážená snídaně. Děláme jen to, co musíme a je nezbytné a ne to, co nám dělá dobře a přináší požitek. A to je jasný varovná signál. Protože právě ty šťastné chvilky tvoří naši záchrannou síť, která nás má před přílišným stresem chránit, učí nás odolnosti a především se tím staráme o svoji duši (2).

Potíže bez fyzické příčiny

Máte bolesti hlavy, ale lékař nemůže najít žádnou příčinu. Bolí vás záda, ale na sport si v nabitém programu čas nenajdete, takže si vezmete léky, které vám pomohou zase se rychle začlenit do „normálního“ života. Fyzické potíže, pro které neexistuje žádná fyzická příčina, jsou často jasným signálem naší psychiky, která na sebe chce upozornit (2).

Potlačování emocí

Mimochodem – potlačování se nevztahuje pouze na bolest. Pocity se vám „do krámu“ mohou hodit stejně málo jako bolest. Všichni víme, že to je špatně, ale většina z nás se naučila své emoce ovládat, místo abychom žili podle nich. Problém ale je, že nezmizí – a to nám dlouhodobě způsobí mnohem větší problémy (2).

Trávíte čas na gauči

A na konci dne, když už máme konečně čas na všechno krásné, na všechno, co jsme odsunuli stranou, se cítíme prázdní – a trávíme čas na gauči. Čas od času bychom měli naplnit den zážitky a koníčky nebo lidmi, kteří nám dělají dobře a dobíjejí naši duši energií (2).

Zdroj: názory autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520086/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540163/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat