Zlepšení kondice v zimních měsících

04.12.2021 | Zdraví

Zimní měsíce nemusí být pro naše tělo kritickým obdobím, jak si někteří z nás možná myslí. Vyrazit můžete na lyže, do fitka nebo se pořádně zapotit doma. A jak je to se stravou a odpočinkem?

Zimní sporty

Chladnější počasí ještě neznamená, že byste se měla vyhnout venkovním aktivitám. Naopak, zimní měsíce jsou možností, jak si užít sporty, na které třeba ve zbytku roku není prostor. Lyžovačku na sjezdovce, běžky nebo veřejné bruslení si užijete i v partě kamarádů, a navíc budete mít dobrý pocit, že děláte něco pro sebe.

Kardio cvičení

Do kardio zóny fitness centra můžete v zimě vyrazit nejen shazovat kila nabraná přes Vánoce, ale také skvěle zpevnit tělo. Pokud vás posilovna neláká, stejně tak dobře je možné spalovat kalorie i doma. Načerpejte inspiraci, a pokud už máte cviky v malíku, pusťte si trochu svižnější hudby. Stačí 30 minut cvičení denně a jaro přivítáte ve skvělé kondici a s postavičkou jako lusk.

Silové cvičení

Silový trénink je v kombinaci s kardiem to nejlepší pro efektivní spalování tuků. Navíc vám pomůže nabírat svalovou hmotu a hezky zpevňovat postavu. Také do silového cvičení se můžete pustit ve fitku nebo doma. Vhod přijdou činky nebo jiné pomůcky, ale při dřepování nebo vzporu na loktech se obejdete i bez nich.

Něco nového

Když vás individuální cvičení před obrazovkou omrzí, je nejvyšší čas si pohyb pořádně zpestřit. První měsíce v roce jsou ideální pro vyzkoušení něčeho nového. Vrhněte se do sportu, který jste nikdy nedělala, dá se provozovat v tělocvičně a mohl by vás bavit. Pokud na nové lekce nechcete jít sami, zkuste přemluvit kamarádku. Ve dvou je větší šance, že vás nová aktivita chytne a stane se opravdovou zábavou.

Zdravá strava

Hlavně v zimě, kdy hrozí nedostatek pohybu, je důležité dbát na zdravou stravu. Tělu doplňujte hodně bílkovin třeba z krůtího nebo kuřecího masa, které zároveň neobsahuje tolik tuků. Alespoň jednou týdně si dejte rybu a nepřehánějte to s cukry. Denně plně postačí dva kousky ovoce. Výjimkou je bobulové ovoce, jako jsou borůvky nebo brusinky, které má nižší podíl sacharidů. Ovoce tělu dopřávejte ideálně jen v ranních a dopoledních hodinách. Ke každému jídlu si dávejte i dostatek zeleniny.

Odpočinek

Zatěžované svaly potřebují regenerovat. Proto ať už se do pohybu během zimy pouštíte s jakoukoliv vervou, nezapomínejte stejně vydatně odpočívat. Prospěje vám hodně spánku i trocha lenošení mezi cvičením. Fyzickou kondičku ovlivňuje i to, jak moc se cítíte v pohodě. Zajděte si prohřát tělo do sauny nebo si udělejte radost jinak.

Zdroj: Johanka Mo






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat