Návyky okrádající vaše tělo o množství draslíku

Sportujete opravdu hodně, což nikdo z vašeho okolí nechápe? Užíváte laxativa nebo pilulky proti zavodňování? Pak to s množstvím draslíku ve vašem těle pravděpodobně nebude žádná sláva.

Draslík je hodně pilný minerál, protože aktivuje něco kolem 40 enzymatických reakcí. Výčet jeho úkolů a povinností je tedy skutečně dlouhý! Zasahuje mimo jiné do peristaltiky střev a svalové činnosti. Rovněž podstatně snižuje riziko srdečních onemocnění, normalizuje tlak, zmírňuje dopad nadměrné konzumace soli a napomáhá regeneraci poraněných tkání. Nelze opomenout ani to, že zachovává rovnováhu kyselin a ulevuje od projevů alergií (1). Máte této látky dost? A co když ne?

Signály, které se nemýlí

Nedostatek draslíku se projevuje neustálou únavou, častými svalovými křečemi, srdeční arytmií i poklesem ledvinových funkcí. Objevuje se také nechutenství, nespavost, nadýmání a trávicí obtíže. Dočkat se však můžete i úbytku svalové hmoty nebo chronických bolestí hlavy. Jak vidno, žádné hezké vyhlídky. Co když jim ale jdete naproti? Neděláte náhodou něco, kvůli čemuž se zásoby draslíku v organismu zbytečně tenčí (2)? Pár ukázkových škodlivých návyků odhalují následující řádky.

Náklonnost k laxativům se nevyplácí

Laxativa. Tak se odborně nazývají léky, které se na zácpu užívají zcela běžně. Ačkoli na ně v této nepříznivé situaci sází hodně lidí, dokáží nadělat víc škody než užitku. Někteří odborníci se přiklání k názoru, že jejich dlouhodobější a neuvážená konzumace způsobuje jakousi závislost, kvůli níž se tělo odmítne vyprazdňovat bez podpůrných prostředků. Laxativa neboli projímadla bývají spojována i s úbytkem draslíku. To jste věděli? Mimochodem, stejný efekt prý mají také pilulky určené k odvodňování (3).

Se sportem by se to nemělo přehánět

Nejen projímadla a odvodňovací preparáty „kradou“ draslík. Jeho úroveň poníží i „přetrénování“, tedy nadbytek fyzické aktivity, a to kvůli vydatnému pocení. Na absenci této živiny si podle lékařů můžete zadělat i častějším pitím alkoholu nebo nezdravým stravováním. Na závěr se asi sluší dodat, že se optimální denní příjem draslíku pohybuje okolo 370 mg (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539791/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1520332/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537246/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963920/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat