Čistá voda je základ zdraví

27.11.2021 | Zdraví

K čemu je nutná dostatečná hydratace organismu? Proč bychom si měli dávat pozor, co pijeme?

Že není voda jako voda a co bychom měli dodržovat, abychom svému tělu dali to nejlepší, si povíme v dnešním článku. 

Fakta o pitné vodě

Dospělí lidé jsou tvořeni více než z poloviny vodou.

Více než 90 % naší krve je voda.

Nikde není stanoveno přesné množství, kolik by člověk měl denně vypít.

Voda je nezbytná pro ledviny a tělesné funkce.

Dehydratace vede ke kožním poruchám a vráskám.

Voda pomáhá s hubnutím.

Význam vody v těle

I když se skutečné procento vody v lidském těle liší podle pohlaví, věku a hmotnosti, tak jedna věc je jistá. Již od narození je vice než polovina naší tělesné hmotnosti voda. Prvních několik měsíců je to dokonce téměř tři čtvrtiny. Mohlo by se zdát, že jsme vodními organismy, ale to jen do našeho narození. Vodní organismy totiž ve vodě žijí. Voda v našem těle se nachází všude, v každé buňce, dokonce i v kostech. Například náš mozek, sídlo naší osobnosti je ze 73 % složen z vody. A taková plazma, tekutá část krve, je tvořena asi z 90 % také vodou.

Proč je voda tak důležitá pro fungování těla

Voda je naprosto nezbytná ve všech tělesných systémech pro jejich správnou funkci. Je stavebním blokem pro nové buňky. Dopravuje do buněk klíčové minerály a živiny. Je také nezbytná pro trávení. Nezbytná je i při metabolických pochodech bílkovin a uhlohydrátů, při čištění organismu, tvorbě moči a stolice. Pomáhá regulovat správnou tělesnou teplotu pocením a dýcháním. Je součástí ochranných bloků naší míchy. Zodpovídá za elasticitu a ochranu pokožky. Obklopuje a chrání mozek. Chrání dítě v děloze. Je součástí slin a hlenu. Pomáhá udržovat správnou funkci kloubů. Zabraňuje poškození ledvin. Zvyšuje výkon při fyzické zátěži. A zmírňuje dehydrataci způsobenou alkoholem.

Kolik by měl člověk vypít vody?

Neexistuje universální číslo. Každý z nás je zcela jedinečný, a proto je potřeba se řídit vlastním pocitem a signály našeho těla. Málo tekutin může mít fatální následky od kolapsu po smrt, ale i přemíra tekutin našemu tělu nesvědčí. Naše tělo neustále ztrácí získané tekutiny pocením a močením. Dehydratace nastává v okamžiku, kdy ze sebe dostaneme výrazně více vody, než přijmeme. Příznaky dehydratace jsou od sucha v ústech, přes únavu až po pocity extrémní žízně. Dehydratace pak může vést například ke zhoršení kognitivních funkcí, změnám nálady, přehřátí, zácpě, tvorbě ledvinových kamenů, šoku. Naopak přemíra vody v těle může naředit potřebné elektrolyty v naši krvi, a to může vést k hyperhydrataci, takzvané hyponatrémii. Jejími příznaky jsou křeče, zvracení a nevolnost, bolesti hlavy, únava a dezorientace a v extrémním případě kóma.

Zdrojem tekutin pro organismus samozřejmě není pouze voda, kterou vypijeme, ale také potraviny, které obsahují tekutiny. Dobrými příklady jsou například meloun, okurky, papriky, rajčata, květák a také různé typy bobulí. Množství samozřejmě záleží na fyzické aktivitě, teplotě okolí a dalších individuálních charakteristikách. Pokud jsme nemocní, zvracíme, nebo máme průjem je dobré příjem tekutin zvýšit a doplněním vody a zároveň odstraněním patogenů. Také fyzicky aktivní lidé by měli svůj příjem uzpůsobit svým potřebám.

Jak je to s vodou z kohoutku?

I přestože pitná voda z kohoutku je v Česku označována jako kvalitní a její kvalita je monitorována, jsou zde úskalí, na které je třeba upozornit. Vodovodní řády jsou různého stáří. V době, kdy mnohé z nich vznikaly, byly nároky na kvalitu vody diametrálně odlišné nežli dnes. Vodovodní systémy vždy kvalitu vody znehodnocují a vnášejí do ní k kontaminanty. Evropská agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) má v současné době limity pro více než 90 kontaminujících látek. Tyto limity nastavují maximální množství kontaminantu, který je ve veřejných vodovodech povolen. U dalších látek, které je obtížné monitorovat, se zpravidla jen nastavuje proces, jak vodu ošetřovat tak, aby jejich obsah byl co nejnižší. Pokud se vody z kohoutku napijeme občas, tak se vážně nic neděje, naše tělo se s těmito látkami vypořádá. Problém ale nastává v momentě, kdy pijeme tuto vodu dlouhodobě. Tyto kontaminanty se totiž v našem těle při dlouhodobém pití kohoutkové vody kumulují. Řešením je dodatečná filtrace vody přímo u vás doma. Tou zajistíte, že voda, kterou pijete, bude mít daleko vyšší kvalitu než ta, která je nám prezentována jako pitná. Při filtraci však dejte pozor na minerály a elektrolyty. Některé z filtrů filtrují totiž tak dobře, že vytvářejí prakticky destilovanou, mrtvou vodu. Proto je dobré minerály a elektrolyty do organismu dodat.

Podtrženo, sečteno

Nalijme si čistého vína. Teda vody. Naše voda splňuje všechny formální kritéria k tomu, abychom ji pili. Ale stačí to? Nebylo by lepší vodu kvalitně filtrovat a vědět, že jste udělali vše pro to, abyste minimalizovali expozici vašeho těla hormonům, těžkým kovům, bakteriím a virům? Jste to, co jíte a pijete, jak se staráte o svůj spánek a relaxaci, svůj pohyb, svoje okolí a sociální vazby. Jste součástí mnoha dílčích částí a jednu nyní máte možnost vylepšit. A tím vylepšit i sami sebe.

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat