Home office skloubený s pohybem

15.11.2021 | Zdraví

Současná situace přináší různé výzvy. Během krátké doby začala spousta z nás pracovat z domova. Má to jistě řadu nesporných výhod, ruku v ruce s home officem však vyplouvá na povrch nejeden problém. Častěji se pak objevují výkyvy nálad, únava, chutě na jídlo.

Také nedostatek sociálního kontaktu, nepřízeň počasí, méně slunečního záření, zkracování dnů a mnohé další faktory nepříznivě působí na naši náladu i fyzické zdraví. Všichni víme, že vyvážená strava a dostatek pohybu jsou zapotřebí k udržení tolik potřebné kondice a zdraví. Podmínky pro budování a udržení nového návyku, kterým může být právě péče o svůj pohybový aparát, však nejsou nyní pro každého ideální. Na současný stav se ale můžeme podívat i z druhé strany; a sice, že změna vnějších podmínek usnadňuje osvojení nových vzorců chování. Jako jakýkoli jiný návyk, i ten pohybový má být budován postupně. Má vycházet z našich reálných možností, schopností a předpokladů, aby byl dlouhodobě udržitelný. Pokud jste se rozhodli, že je na čase se začít více hýbat, zde je pár tipů a doporučení.

Lepší málo než vůbec

Někdy si vlivem velkých nároků na sebe cestu k pohybu zbytečně ztěžujeme. V rámci černobílého myšlení se ocitáme v rozpoložení, kdy se buď hýbeme dle svých předsevzetí, která mohou být navíc neúměrná, anebo se nehýbeme vůbec. Chybí něco mezi tím. Když nedodržíme svůj plán, rovnou celé snažení vzdáme. Je důležité, mimo to i příjemné, si uvědomit, že máme možnost z režimu vybočit a že se nic neděje. Že máme nárok být unavení a líní. Že i minimální snažení je lepší než nic. 

Zvykáme si postupně

Neméně důležitý je postupný začátek. Je vhodné si rozumně nadefinovat počáteční malé a dosažitelné cíle a ty se pokusit zodpovědně plnit. Zvýšíme tím pravděpodobnost úspěchu a motivaci k pokračování. Náš cíl by měl být nějakým způsobem měřitelný, abychom věděli, kdy svá pohybová předsevzetí plníme a kdy nikoliv. Pomůže nám to také své úsilí zpětně hodnotit a posouvat se dál. V dalším kroku bychom si měli vytyčit nový cíl. Ať už je to zařazení více cviků, dokonalejší provedení, zvýšení silové zátěže, počtu opakování, doby pohybu, délka trasy atd.

Pohyb nás baví

Když začneme do našeho života pohyb v rozumné míře zařazovat, nesmíme to ale přehnat, v ideálním případě zpočátku pociťujeme uspokojení. Protože jsme se do práce na sobě pustili a daří se nám nový návyk budovat. Postupem času ale může tato počáteční euforie začít odeznívat. Abychom v této fázi dokázali najít motivaci a návyk udrželi, je důležité, aby zvolená pohybová aktivita zcela nepopírala naši přirozenost. Při volbě pohybu musíme zohlednit své zdravotní, časové a jiné možnosti a kondici. Vyhodnotíme, zda jsou pro nás v pořádku otřesy, doskoky, dopady. Jaké pozice zvládneme, jaké jsou nad naše síly. Jestli máme radši pohyb o samotě nebo naopak potřebujeme parťáka, jestli milujeme pohyb v přírodě nebo si vybereme spíše indoorové aktivity. Vybíráme si takový pohyb a aktivitu, ke které nemáme averzi, máme ji spojenou s pozitivní nebo aspoň s neutrální emocí.

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat