Tipy na posílení obranyschopnosti

Jak si zajistit, aby nás na podzim nedostihla chřipka ani malé nachlazení? Přece silnou obranyschopností organismu. Jak ji zvýšit?

Jíte zdravě a pravidelně doplňujete vitaminy, přesto si vás nachlazení s nástupem chladnějších dní stejně najde. Pokud se tomu chcete letos vyhnout, vyzkoušejte následující tipy, jak imunitu ještě více podpořit.

Sauna

Posílit obranyschopnost může být dokonce až extrémně zábavné. Pokud budete pravidelně chodit do sauny, budete proti chřipce a nachlazení mnohem odolnější. Střídání horka a chladu stejně jako pocení jsou intenzivní trénink imunitního systému.

Sport

Sport je dalším způsobem, jak imunitní systém nastartovat. Nejlepší je sportovat alespoň třikrát týdně minimálně 30 minut. Najděte se nějaký sport, který vás bude opravdu bavit, tak si zaručíte, že u něj i zůstanete. Nemusí to ale být vždycky jen aktivita, u které se zapotíte. Pohyb může být běžnou součástí vašeho života – vyběhněte schody, jděte na procházku nebo jeďte do práce na kole.

Čerstvý vzduch

Pokuste se zkrátka strávit na čerstvém vzduchu co možná nejvíce času. To se doporučuje nejen v letních měsících, ale i právě na podzim nebo v zimě. Právě tehdy denní světlo potřebujeme nejvíce! Jednak tvoří tělo pomocí UV záření důležitý vitamin D, který mimo jiného pozvedá náladu. A za druhé udržíte svoje vnitřní hodiny stále v chodu, budete přes den čilejší a v noci lépe spát.

Dostatek spánku

Ostatně spánek je pro naše zdraví extrémně důležitý. Během spánku dotankovává náš imunitní systém novou energii. Regeneruje se a připravuje se na nový boj druhý den. Proto platí – zabraňte nedostatku spánku a snažte se spát alespoň šest až osm hodin denně.

Dostatek tekutin

I dostatek tekutin je důležitý, protože sliznice v nose, ústech nebo očích nás před infekcemi chrání. Pokud sliznice vysychají, toto preventivní opatření nefunguje správně a viry a bakterie mají jednodušší cestu. Dostatek tekutin je proto alfa a omega k udržení sliznic dostatečně vlhkých a chránit se tak před infekcemi. Nejlépe se hodí nápoje bez cukru a příliš kalorií jako například voda nebo čaj bez cukru.

Dobrý vzduch

Nepřítel vlhkých sliznic není jen nedostatek tekutin, ale i suchý vzduch, jaký máme doma především v zimě díky topení. Větrejte proto i v zimních měsících několikrát během dne – alespoň deset minut. Otevřete vždy všechna okna, a dokonce i dveře – vytvoření průvanu redukujete v ovzduší rhinoviry, které nachlazení způsobují.  

Zdroj: life line, healthline






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Želví maso

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat