Zrychlete svůj metabolismus jednou provždy

19.10.2021 | Zdraví

Během léta si často dopřáváme pokrmy a nápoje, které se jinak v našem jídelníčku běžně neobjevují, a to zejména, pokud jsme na dovolené, a chceme ochutnat co nejvíce z místních specialit, což může v menší či větší míře rozhodit náš metabolismus.

S odchodem léta se potřeby našeho těla začnou měnit, a pokud chceme udržet naše zažívání a celkový metabolismus v kondici, je vhodné vyměnit ochlazující potraviny a nápoje (jako citrusy, okurky, saláty apod.) za prohřívací stravu. Při takovém přechodu na sytější pokrmy je zároveň potřeba povzbudit metabolismus, aby se se změnou lépe vypořádal, aby nedocházelo ke zbytečnému ukládání tuků a aby vaše tělo dokázalo budovat kvalitní imunitu potřebnou pro změny venkovních teplot.

Alfalfa (tolice vojtěška)

Vojtěška posiluje imunitu, fyzickou zdatnost (i výkonnost), proto je obzvláště vhodná pro fyzicky pracující lidi i sportovce, podporuje vstřebávání a zpracování cukrů (stabilizuje jeho hladinu v krvi). Velmi pozitivně působí u problémů trávícího traktu – zlepšuje trávení, nechutenství, nadýmání, je doporučována i u tvorby žaludečních vředů. Vojtěška je bohatou zásobárnou vitaminů i minerálů důležitých pro zlepšení metabolismu a celkové imunity. Kromě vitaminů (A, D, C, E, pyridoxin a K) obsahuje také aminokyseliny, minerály (vápník, železo, fosfor, hořčík, draslík) a další stopové prvky. V léčitelství je oblíbená zejména pro svou schopnost odkyselení organismu a snížení výskytu zánětů v těle. Vojtěšku můžete pěstovat doma jako klíčky, případně si zakoupit v lékárně nebo obchodě se zdravou výživou prášek z Afalfy, který přimícháte do nápoje.

Skořice

Nejoblíbenější koření během chladných dní, a není čemu se divit! Kromě úžasné vůně, která dokáže zlepšit náladu, má skořice také celou řadu pozitivních účinků na vaše tělo, včetně podpory hubnutí. Skořice totiž pomáhá udržovat hladinu krevního cukru v rozumných mezích a zároveň zpomalovat vyprazdňování žaludku, díky čemuž bude trvat déle, než znovu pocítíte hlad. Pravidelná konzumace skořice může opravdu omezit zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Její účinky dokonce (údajně) přetrvávají až po dobu několika hodin od doby jejího pozření (podle výzkumu zveřejněného v časopise Journal of Diabetes Science and Technology v roce 2010).

Skořice pomáhá také s prokrvením tkání, podporuje činnost cévního systému, čímž přispívá k lepšímu prokrvení končetin a pokožky a zlepšuje tepelnou stabilitu organismu. Skořice vám pomůže omezit množství cukru, které přidáváte do sladkých pokrmů, jako jsou sladké pečivo, pudinky a sušenky, protože zvýrazňuje sladkou chuť.

Zázvor

Zázvor dokáže výrazně zrychlit metabolismus. Jeho účinek je dokonce podobný jako u chilli papriček (prohřívá organismus, čímž spaluje více energie). Nepočítejte však s tím, že bude stačit schroupat kousek zázvoru a kila budou mizet sama od sebe. Skvěle potenciál zázvoru využijete během fyzické činnosti, jako například chůze, při níž lépe prokrvíte končetiny a podpoříte spalování. Zázvor má rovněž silné antibakteriální a dezinfekční účinky, proto účinně pomáhá při boji se záněty v krku, při chřipce, nachlazení, rýmě nebo bronchitidách. Může za to široká paleta účinných látek, vitamin C, fosfor, hořčík, sodík, zinek a železo, dále pak vitaminy ze skupiny A, B a samozřejmě velké množství esenciálních olejů. Zázvor je zkrátka ideální společník pro podzimní chmurné dny, na jednu věc si však dávejte pozor: Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 5 gramů.

Guarana

Že byste tuto bylinku čekali spíše v článku o energetických nápojích? No to nejspíše také, ovšem kromě povzbuzujícího účinku (který se během pochmurných podzimních dní hodí víc než dost, o tom není pochyb) má také výrazný vliv na metabolismus tuků, díky čemuž pomáhá kontrolovat tělesnou hmotnost, navíc také snižuje chuť k jídlu. Kromě toho podporuje paměť, koncentraci a zvyšuje imunitu. Je potřeba ještě něco dodávat? Snad už jen to, jak guaranu dávkovat. Zakoupit můžete jako prášek a přidat do svého oblíbeného nápoje, nebo zakoupit ve formě kapslí, které užíváte před nebo společně s jídlem.

Na trhu jsou přípravky, které již obsahují uvedené „nakopávače metabolismu“ a další složky v různě namíchaném množství. Vhodnost jejich užívání i formu, v jaké je budete konzumovat, však konzultujte s odborníkem.

Zdroje: Celostnimedicina.cz, rehabilitace.info, alchymystique.cz, ireceptar.cz






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat