Superpotraviny nejsou zase až tak super

11.10.2021 | Zdraví

Žijeme v době, kdy sami můžeme rozhodovat o svém zdraví. Máme k dispozici tisícileté moudrosti východních nauk i nejnovější poznatky moderní disciplíny. Sami řídíme svůj čas a také je na nás, jak se chováme ke svému tělu.

Na dosah máme celou škálu potravin, také supepotraviny z celého světa a v takovém množství a kvalitě jako nikdy v historii předtím. Můžeme si sestavit ten nejzdravější jídelníček, sami si vytváříme denní program a styl života vůbec. Zdraví máme ve svých rukou podstatně více, než kdy měli naši předkové.

Superpotraviny prospívají zdraví

V moderním světě 21. století nás zdaleka tak nesužují infekční choroby, jako tomu bylo dříve. Netrpíme nedostatkem potravy, naopak, své zdraví ohrožujeme přejídáním a nevyváženou stravou. Strašákem dnešní doby jsou tzv. civilizační choroby v mnoha různých variantách. Může jít o metabolické poruchy a nemoci jako je obezita, cukrovka, také kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, potíže imunitního systému, alergie a další. Velký podíl na vzniku těchto chorob má právě nevhodná strava, nedostatek pohybu, sedavý způsob života, stres, také kouření nebo alkohol, jednoduše řečeno životní styl. Právě životní styl je však tím, co si určujeme sami.

„Tvá strava bude tvým lékem“

Tento citát pronesl již více než dva tisíce let zpátky slavný antický lékař, zakladatel moderní medicíny Hippokratés. Až nyní se však pomalu odvracíme od nadbytečného polykání pilulek, abychom hledali pravé příčiny našich zdravotních potíží. Trend bio potravin souvisí s pochopením, že prevence nemoci je lepší, než její léčení. Že počátek zdraví je u stravy a životního stylu. Lidé v dnešní době hledají to, co jim prospěje, zajímají se o jídlo a ocení výživné potraviny, tedy i superpotraviny. Na druhé straně často svou péči o zdraví zjednodušujeme, hledáme jednorázová řešení, a pokud jde o superpotraviny, čekáme až zázračné účinky. Ano, superpotraviny mají skutečně vysoce výživné složení, komplexní působení na lidské zdraví a také mnohonásobné účinky. Skvěle doplní vyvážený jídelníček a zdravou stravu.

Co jsou vlastně superpotraviny

Pojem superpotraviny (anglicky superfood) vznikl v rámci honby za hledáním zdravějších a zdravějších potravin. Superpotraviny jsou jednoduše potraviny, které jsou super a jsou nutričně bohaté. Jednoznačná definice superpotravin neexistuje, ani konkrétní seznam, přesto se neustále objevují nové a nové superpotraviny s neuvěřitelným množstvím bioaktivních látek, a tím i účinků. Posledních dvacet let se tak fiktivní seznam superpotravin stále rozrůstá. Přispívá k tomu jejich masivní propagace a také obliba u celebrit, které superpotraviny nadšeně prezentují. Superpotraviny nejsou novinka. Nové je pouze jejich zařazení do seznamů Přestože pojem superpotraviny vznikl teprve nedávno, mnoho superpotravin je známých už tisíc let. Nejsou jen předmětem moderních výzkumů, ale odpradávna patří k léčivým potravinám starých civilizací. Najdeme je však také na místech, kde mnoho jiných organismů vůbec nežije. Nezřídka jde o plodiny vyrůstající v extrémních životních podmínkách. Mimořádná schopnost přežít se pak váže k mimořádně výživnému složení. To však neznamená, že superpotraviny musí být nutně exotické, najdeme je totiž i mezi českými potravinami. Jako superpotravina se dnes například označuje mladý ječmen, tato plodina se přitom na českém území pěstuje už více než 5 000 let.

Zdroj: healthline.com, verywellhealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat