Kyseliny BCAA jsou fenoménem ve fitness světě

15.09.2021 | Zdraví

Kulturisti, fitness nadšenci i výživoví poradci vědí, o čem je řeč, ale vy pořád tápete. Proč je okolo BCAA, tedy aminokyselin s rozvětveným řetězcem, tolik povyku? Vyplatí se investice v řádech stokorun? Pravda odhalena!

Aminokyseliny. Co to vlastně je? V podstatě se jedná o stavební kameny bílkovin, které jsou nezbytné pro fungování  těla. Celkem je známo 20 aminokyselin, z nichž 9 se považuje za „esenciální“ a zbytek za „neesenciální“. Jedenáct z nich si tělo nedokáže samo vyrobit, proto existují doplňky stravy a suplementace s jejich obsahem. Pod zkratkou BCAA (Branched Chain Amino Acids) se ukrývají aminokyseliny leucin, izoleucin a valin. Co je jejich hlavní funkcí?

Oddalují únavu, vyčerpání i bolest

Aminokyseliny pomáhají se syntézou svalových bílkovin a snižují bolest svalů, takže člověk díky nim příliš dlouho necítí přetížení. Je to dáno tím, že se aminokyselina leucin váže na svaly a brání jejich rozpadu, zatímco izoleucin a valin poskytují větší metabolickou podporu. Únava se oddaluje, člověk získává větší energii k výkonu, však taky BCAA regulují nástup melatoninu a serotoninu – dvou mozkových hormonů, které mají vliv na náladu a spánek. Další dobrou zprávou je, že se po fyzické aktivitě s „bécéáčky“ svaly rychleji zotavují.

Budují svalovou hmotu

Opotřebení svalů během tréninku způsobí, že se svalová vlákna v podstatě rozpadnou. To BCAA nedovolí, neboť pomáhají anabolickému procesu, podporují syntézu proteinů, zabraňují další degradaci svalů a s jejich účinkem lze naopak svalovou hmotu vybudovat. Víc aktivní svalové hmoty rovná se rychlejší a efektivnější spalování tuků.

Starají se o vstřebávání živin

Leucin, izoleucin a valin udržují zdraví jater a ledvin a nepřímo tak stimulují vstřebávání živin z potravy. Jedná se o další nezanedbatelný benefit, stejně jako jejich schopnost imunitní podpory.

Regulují krevní cukr

Ukázalo se, že izoleucin a leucin regulují hladinu cukru v krvi prostřednictvím sekrece inzulinu, takže BCAA jsou vhodné i pro diabetiky. Suma sumárum, pokud se chcete cítit dobře, toužíte po sexy těle, záleží vám na překonávání svých fyzických limitů, nebo jen usilujete o snížení rizika zranění, užívejte aminokyseliny před i po fyzické aktivitě. Investice do nich je z výše uvedených hledisek zanedbatelná.

Zdroje: guenergy.com, healthfitnessrevolution.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat