Zbavte se nadbytečné vody v těle

Občas se to stane každému – nohy oteklé tak, že nemůžete chodit, nebo prsty, ze kterých nesundáte prstýnek. S ohledem na hormonální hladinu může tělo více, nebo méně zadržovat vodu. A kromě toho, že to je velmi nepříjemné, může to být dokonce i hodně bolestivé. Jak se přebytečné vody zbavit?

Pokud máte často těžké nohy nebo se vám ukládá voda jinde v těle, měli byste vyzkoušet močopudné potraviny. Představujeme vám jídlo a pití, které vám přebytečnou vodu z těle odvedou.

Bylinkové čaje

Různé bylinkové čaje jsou svými močopudnými účinky známé. Z našich luk je to například výluh z kopřiv, ale i maté z Jižní Ameriky vás jemně odvodní. Mnoho čajů také obsahuje březové listy, které mají močopudné účinky. Zlatobýl se doporučuje nejen na odvodnění, ale i při zánětu močového měchýře. Stejně vám proti nateklým končetinám pomůže i čerstvý zázvor nebo čaj z něj.

Odvodňující potraviny

Možná jste si všimli, že po konzumaci chřestu musíte na toaletu častěji. Chřest totiž zvyšuje činnost ledvin a posiluje tak vylučování vody.

Díky obsaženému draslíku působí také rebarbora lehce močopudně. Pozor by si měli dát osoby s nemocnými ledvinami a potraviny s kyselinou oxalovou raději nekonzumovat.

Mnoho draslík a málu sodíku – to je složení, kterým rýžová zrnka podporují odvodnění těla. Den jen s rýží dokáže s uloženou vodou v těle opravdové zázraky. Abyste účinek rýže nesnížili, nepoužívejte při vaření žádnou nebo jen velmi málo soli. Kromě rýže jsou vhodnou přílohou proti usazování vody také brambory. 

Močopudně působí také různé druhy zeleniny, kromě jiného například celer a mrkev. Další druh, který působí pozitivně při těžkých nohou, jsou rajčata nebo okurky.

Potraviny s vyšším obsahem draslíku obecně pomáhají s odvedením přebytečné vody. Patří k nim kromě uvedených také fenykl nebo dýně.

A možná překvapivé, ale velmi účinné jsou také ananas, meloun nebo hroznové víno.

Zdroj: life line, verywellhealth






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat