Saunování je odpočinek i sport

28.09.2021 | Zdraví

Věděli jste, že i tento obor má své mistry světa? Kuriózní soutěž má svá jednoduchá, ale přísná pravidla.

Soutěžící v plavkách musejí v sauně sedět zpříma na místech, která se losují, a nesmějí nikoho obtěžovat a organizátoři se starají o to, aby v sauně byla neustále pára a teplota kolem 110 stupňů Celsia. Vyhrává samozřejmě ten, kdo saunu opustí jako poslední. Musí ovšem jít po svých, bez cizí pomoci, jinak mu hrozí diskvalifikace. Výdrž milovníků horka a vlhka se během dvoudenního mistrovství zkoumá hned několikrát, boj o titul se totiž odehrává nejdříve v kvalifikaci, a poté v semifinále a ve finále. A kdo myslíte, že obsazuje přední příčky? Samozřejmě ti, kteří se snad v sauně i rodí, Finové. Průzkumy uvádějí, že na pět milionů obyvatel země připadají odhadem dva miliony saun. Pojďme ale nahlédnout na saunování jako na příjemný relax a ozdravnou kúru, kde rozhodně nebudeme trhat rekordy. Budeme si sauny užívat tak, aby nám v ní bylo příjemně. 

Historie saunování

Název sauna je finské slovo a už více než tři sta let stará definice tohoto slova označuje saunu jako dům s možností lázně, pro kterou je vzduch ohříván pecí. Tradici ohřívání těla však finské kmeny pravděpodobně přivezly ze Střední Asie, kde je dodnes u kočovných kmenů běžně k vidění parní lázeň ve stanu. První popisy sauny se datují do 11. až 12. století. Ve středověku byla parní lázeň oblíbená v celé Evropě, avšak nikde nebylo saunování tak rozšířené jako v Evropě severní. Pro Finy byla sauna už tehdy součástí každodenního života a veřejnou saunu měla téměř každá vesnice.

Bezpochyby lze říci, že Finsko je kolébkou saunování. Ve střední Evropě se sauny začaly objevovat ve 20. až 30. letech 20. století. Masově se začaly rozšiřovat v 50. letech a u nás ve větší míře až na počátku let devadesátých. V Čechách postavil pravděpodobně první saunu u Štěpánova doc. František Vojta v roce 1936, v roce 1946 byla zprovozněna první veřejná sauna v Brně-Pisárkách, v roce 1948 byla v Karlově Studánce otevřena sauna k lékařským účelům. V roce 1982 byla v tehdejším Československu, resp. v Piešťanech, uspořádán VIII. mezinárodní kongres sauny.

Finská sauna, parní sauna, infrasauna

Princip saunování spočívá v důkladném prohřátí celého těla a následném prudkém ochlazení. Teploty u saunování jsou okolo 90 °C. Uhlíky polévané vodou způsobují, že vzduch v místnosti je velmi suchý. Opakem je parní sauna s vysokou vlhkostí, kde teploměr vyšplhá maximálně na padesátku, ale díky tomu tady mohou pobývat i lidé, kterým by klasická finská výheň neudělala po zdravotní stránce dobře. V poslední době se objevuje další typ, tzv. infrasauna, kde infračervené paprsky prohřívají tělo uvnitř na způsob slunečního záření. Ani tato sauna by vzhledem k teplotě do 60 °C neměla způsobovat problémy lidem se srdečními chorobami nebo vysokým krevním tlakem. Infrasauny jsou vhodné především pro sportovce, mohou je však využívat všichni ostatní, kterým může pomáhat při chřipce a nachlazení, celulitidě, odbourávání kalorií, a tedy snižování tělesné hmotnosti, revmatických potížích a řadě dalších zdravotních problémů.

Výhody saunování

Saunování má především výborný preventivní účinek. Napomáhá klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty. Stejně tak utiší vaše podrážděné nervy, migrénu nebo nervozitu a vylaďuje hormonální funkce. Díky saunování se tělo začne silně okysličovat, dojde k rozšiřování kožních pórů a cév. Zlepší se také dýchání kůže, ta je potom vláčnější a svěžejší. Končetiny se lépe prokrví, což je vhodné, pokud vás, zejména v zimním období, trápí studené nohy. Odstraňuje stresy každodenního života. Má prokazatelné blahodárné účinky na psychiku člověka a regeneraci celého organismu včetně svalstva. Je dokonce nesmírně prospěšné jako prevence vůči alergiím. Využívá se i jako rehabilitace po úrazech a má léčebné účinky u některých onemocnění kůže. Saunování má také příznivý účinek kosmetický. Vyplavuje se maz a nečistoty z kožních pórů, zlepšuje se dýchání kůže, zvětšuje se její vláčnost, svěžest i vzhled. Napomáhá k jemnosti a hebkosti vlasů a zvýšeným prokrvením přispívá i k výživě vlasových kořínků.

Saunování není dieta

Sauna však není samospasitelná. Saunování může zklamat především ty, kteří si myslí, že saunováním zhubnou. Pravda je, že se při saunování během 1/2 hodiny ztratí 500 g vody, pravda je i to, že saunování pomůže k lepšímu rozložení vody v organismu, což snižuje například otoky u lidí s nadváhou, když mizí voda z tukových tkání. Nahromaděné tukové zásoby však nezmizí a vodu po saunové lázni rychle doplníme.

Saunování není pro každého

Sauna je vhodná pro zdravé osoby, u nichž nebyly zjištěny známky nějakého závažného onemocnění. Nemocný by se měl před návštěvou sauny poradit se svým ošetřujícím lékařem a některá onemocnění nepatří do sauny vůbec. Kdo se tedy necítí zcela zdráv, saunování by měl odložit do doby, než bude fit. Do sauny se nemá vstupovat po hojném jídle a v žádném případě v alkoholovém opojení, samozřejmě také v době léčení, nebo po velkém tělesném či duševním vypětí.

Zásady saunování

1 Před saunováním se důkladně omyjte teplou vodou.

2 Do sauny vstupujte nazí. Z těla se odvádí toxické látky, takže pokud bychom se chtěli saunovat v plavkách, riskujeme tím alergické reakce v důsledku nahromadění toxinů, které se hůře odvádějí.

3 Teplota v sauně se pohybuje kolem 90 °C, vlhkost by se měla pohybovat kolem 15 %.

4 Optimální doba saunování je v podvečer, kvůli následnému spánku.

5 V sauně ulehněte na ručník.

6 Začněte nejlépe na spodní pryčně, pak se přesuňte na horní pryčnu.

7 Je dobré provádět během pobytu v potní místnosti automasáž nebo minimálně drhnutí povrchu těla různými k tomu účelu uzpůsobenými pomůckami jako jsou kartáče, houby, větvičky, byliny apod. Tato činnost pomáhá otevírat kožní póry a vyplavovat nečistoty z kůže a podkoží. Zároveň urychluje pocení a tím i zlepšuje termoregulaci.

8 Nejlepší poloha pro pobyt v potní místnosti je pozice v leže, případně v sedě tak, abychom nohy měli na stejné lavici, na které sedíme, to znamená přibližně ve stejné výšce, jako sedíme. Klasický a často prováděný sed v podobné pozici, jako bychom seděli na běžné židli, není příliš vhodný. Může docházet k velkému rozdílu teplot mezi chodidly a hlavou saunujícího se člověka. Tento rozdíl teploty dosahuje i několika desítek °C. Takovýto rozdíl teploty není pro lidský organismus přirozený a dochází k velkému namáhání termoregulačních mechanismů. U některých jedinců se proto může tato nedostatečnost projevit závratěmi nebo bolestmi hlavy.

9 Délka pobytu v sauně je u dětí zpravidla 5 až 8 minut, dospělí by neměli překračovat 15 minut.

10 Pokud vás začnou pálit boltce uší, špička nosu, lícní kosti, bradavky, konečky prstů nebo se vám bude špatně dýchat, je nejvyšší čas potní místnost opustit nebo se přemístit na nižší lavici.

11 Pokud při saunování ležíte, nevstávejte příliš rychle, mohlo by dojít ke kolapsu.

12 Před vstupem do ochlazovacího bazénku by mělo být samozřejmostí osprchovat se teplou vodou, jinak přeneseme veškeré vypocené nečistoty do ochlazovací lázně a obšťastníme jimi všechny, kteří přijdou po nás.

13 Do ochlazovacího bazénu je vhodné vstupovat po schodech, skok po hlavě se zásadně nedoporučuje. Také se můžeme ochladit studenou sprchou, pobytem na chladném vzduchu nebo třením sněhem.

14 Ochlazení obvykle doplňujeme dechovým cvičením nebo lehkou rozcvičkou.

15 Ohřátí a ochlazení střídáme, obvykle stačí 3×. Prodlužování nebo časté a rychlé střídání není vhodné.

16 Po posledním ochlazení se krátce osprchujeme vlažnou vodou, použití mýdla nebo sprchového gelu není na závěr vhodné, může dojít k podráždění pokožky.

17 Po osušení vždy setrváme v odpočívárně a doplníme zbytek tekutin.

18 Po saunování se už nemáme potit. Potíme-li se ještě při cestě domů, třeba na zádech, musíme zřejmě v odpočívárně zůstat déle.

19 Doporučená doba saunování je 1× týdně 90–120 minut.

Účinky se dostaví

Účinek saunování se projevuje až po několika návštěvách, nejlépe jednou týdně. Dochází tak ke zlepšení krevního oběhu a látkové výměny. Sauna slouží jako vhodný trénink k posilování cévního systému, střídáním horka a chladu nutíme sliznice horních cest dýchacích přizpůsobovat se tepelným výkyvům, mohutným prokrvováním zlepšujeme jejích výživu a přívod obranných látek. Výsledkem je pak celková otužilost a odolnost proti infekcím. Proto je vhodné saunovat především děti, a to už od raného věku. Mocným drážděním potních žláz při saunování je vyvoláno vydatné vylučování vody. Tím se z organismu dostávají škodlivé odpadové látky ze svalů, kloubů a nervů. Proto většina návštěvníků sauny pociťuje po saunování zlepšení pohyblivosti, uvolnění a lehkost. Dopřejte si pravidelné saunování, vaše tělo i duše vám za to poděkuje.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.medicalnewstoday.com/articles/313109, https://en.wikipedia.org/wiki/World_Sauna_Championships






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat