Kvalitní detox s řapíkatým celerem

19.08.2021 | Zdraví

Řapíkatý celer se v posledních letech často označuje jako superpotravina. Není jen chutnou a křupavou pochoutkou, ale má i pozitivní vliv na naše zdraví. Dávno už není považován pouze za zeleninu, která má dodat patřičnou chuť vaší polévce.

Je vhodný jako příloha k masu a smažení, nebo jako chutný snack k televizi s domácí salsou. Řapíkatý celer se doporučuje konzumovat do 7 dnů od nákupu pro zachování maximálního počtu antioxidantů. 

Co nám řapíkatý celer přináší

Je tvořen 95 % z vody a obsahuje spoustu důležitých vitaminů, minerálů a fytonutrienty, což jsou látky se silným antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Co tu však najdete jen poskrovnu, jsou kalorie, jako i cukr, což je jistě další velkou výhodou. Jmenovitě tedy řapíkatý celer obsahuje vitaminy K, A, B2, B6, C, dále draslík, folát, mangan, vlákninu nebo kyselinu pantothenovou. Mezi hlavní patří například vitamin A, který je důležitý pro náš imunitní systém, kůži a zdraví očí. Celer obsahuje také vitamin K, který je důležitý pro zdraví našich kostí.

Skvělý zdroj antioxidantů 

Oxidační stres v našem těle způsobuje rychlejší stárnutí buněk. Celer obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a tím pádem zabraňují  předčasnému stárnutí. Řapíkatý celer obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které mohou působit jako prevence proti rakovině. Konzumace řapíkatého celeru pomáhá snižovat cholesterol.  Vysoký cholesterol zvyšuje riziko srdečního onemocnění a cévní mozkové příhody, takže tyto účinky jsou více než vítané. Pomáhá rozšiřovat krevní cévy a tím se zlepšuje průchod krve, což může vést ke snížení krevního tlaku.

Detoxikační schopnosti řapíkatého celeru

Čím dál častěji je populární celerový džus. Svou oblibu má díky nízkému obsahu kalorií a cukrů a velkému množství vlákniny a důležitých minerálů a vitaminů, které jsou potřeba.  Celer zlepšuje trávení, obsahuje totiž vlákninu, která udržuje pocit hladu pod kontrolu na delší čas. Vláknina nám dále pomáhá zlepšovat a urychlovat trávení potravy. 

Detailní popis všech výhod řapíkatého celeru by zcela jistě vystačil na středně tlustou knihu, ale těmi nejzajímavějšími jsou například celerové masky, které pomáhají při léčbě kožních nemocí a akné. Řapíkatý celer se dá konzumovat opravdu v mnoha podobách od různých pomazánek, přes pečení a vaření, až po jeho syrovou podobu, třeba místo mlsání u sledování filmu.

Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com, healthline.com






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat