Nezapomeňte se kvalitně chránit před sluncem

14.08.2021 | Zdraví

Slunce může být pekelně zrádné, a to zejména tehdy, pokud nevíte, jak správně pečovat o pokožku vystavenou přímému slunci. Nacházíme se v mírném pásmu, takže slunce zde není tak ostré jako v ostatních teplejších pásmech.

Nejen na dovolené, ale i u nás může dojít k přehřátí organismu, ale také ke spálení pokožky. Jak se chránit a co dělat, aby se váš organismus nepřehřál?

Správné oblečení

Proti přehřátí organismu se dá bojovat jakkoliv, ale jednou z předností je kvalitní oblečení. Do horkých dnů se nejlépe hodí bavlněné či lněné materiály, které na těle téměř necítíte. Na umělé halenky, topy a košile zapomeňte. Taktéž se vyhněte dlouhým kalhotám a oblečte si kraťasy a ženy mohou zvolit sukně, které jsou perfektně prodyšné. V létě taktéž nenoste uzavřené boty bez síťoviny, která napomáhá větrat, vsaďte na sandály, které mají kvalitní podrážku, aby se nejen vaše chodidla cítila komfortně. Nesmíme opomenout ani pokrývku hlavy a dnes už to jde i stylově.

Krémy a oleje

Rozhodnete-li se opalovat, správnou ochranu v žádném případě nepodceňujte. A takové to, že nejnižší ochranný faktor vám stačí, že se dobře opalujete, je naprostá hloupost. Nízký faktor používejte spíše výjimečně, nebo ke konci léta, kdy už budete opálení. Je jedno, zdali vám více vyhovuje mléko, či olej, vhodnou aplikací je rozprašovač, neboť se snadněji roztírá a posléze i vstřebává do pokožky.

Pokud se spálíte

Pakliže váš pobyt na slunci nevyšel podle představ, pomáhá bílý jogurt anebo aloe vera. Příznivci panthenolu mohou použít i ten, nebo i klasické mléko po opalování. Důležité je pokožku stále hydratovat, aby nebyla příliš vysušená. Od slunce si dejte potom raději pauzu, než se spálenin opravdu zbavíte.

Zdroj: Johanka Mo, cancer.net/blog/2015-07/10-tips-protecting-your-skin-sun






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat