30 denní cvičící výzva není pro každého

27.07.2021 | Zdraví

Na sociálních sítích na vás vyskočila fotka, která vás nabádá zúčastnit se 30denní výzvy, kde budete mít za úkol každý den splnit určitý počet dřepů, kliků, apod.? A vy se jí chcete zúčastnit?

Na tyto výzvy bohužel většinou narážejí necvičící lidé, kteří takovou fotku zahlédli u nějakého svého kamaráda na facebookové zdi. Co ale takový necvičenec udělá?

Pokud člověk nikdy necvičil nebo si párkrát do roka udělá několik kliků, dřepů nebo sem tam navštíví nějakou tu cvičební lekci, určitě není připravený po dobu 30 dní dělat x opakování určitého cviku. Většinou ani neumí udělat jeden technicky správný klik, natož aby jich dělal 20 denně. Nemluvě o tom, že se u těchto výzev každým dnem tyto počty opakování zvyšují. Takové výzvy tedy nejsou příliš zdravé a k tělu dost nešetrné. Když si tedy představíme někoho, kdo na začátku neudělá ani jeden poctivý klik v tom správném technickém provedení a do konce měsíce jich má udělat 150, tak celá výzva vede akorát k pořádnému zranění.

Taková výzva má samozřejmě i své kladné stránky. Tou nejdůležitější je motivace. Čelit sám sobě a překonávat se. Chuť a elán dostat se do cíle, zvítězit a zaslouženě se pochválit. V tom lepším případě, kdy je člověk zvyklý na pravidelný pohyb, se dostaví i výsledek viditelný a kladný.

Cvičební výzvy mají své pro a proti a každý by měl před zahájením takové výzvy zvážit především to, zda je jeho tělo připraveno na jednostrannou zátěž. Vždyť každý cvičební plán má být komplexní a jeho cíle by měly být reálné a dosažitelné. Cvičíme, abychom byli zdraví, ne proto, abychom si zdraví ničili. Závěrem je tedy nutno podotknout, že cvičební výzva ve 30 dnech o opakování jednoho cviku z člověka hned neudělá svalovce, ale pokud se hýbáme pravidelně, může být příjemným zpestřením našich tréninkových návyků a motivací.

Autor: Johanka Mo, womenshealthmag.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat