Kolik tuku je ještě v pořádku

Sacharidy jsou sice v dobách nízkosacharidových diet nepřítelem číslo jedna, ale tuk na tom není o moc lépe. Kdo chce zhubnout, měl by vědět, kolik tuku denně je dovoleno, a při jakém množství začne hubnout.

Oprávněná otázka, protože tuk obsahuje mezi všemi živinami nejvíce kalorií. Ale vyřadit ho kompletně ze svého života, není nejlepší řešení – naše tělo totiž tuk potřebuje. Důležité je proto držet se doporučení, kolik, a především jaký tuk konzumovat.

Není tuk jako tuk

U tuku se velmi zevrubně rozšiřují dva druhy – nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Ne příliš vhodné pro naše tělo jsou nasycené mastné kyseliny. Nacházejí se primárně v živočišných potravinách jako je maso, uzenina, sýry nebo máslo a obsahují cholesterin. Ten je zase příčinou  vzniku onemocnění krevního oběhu a srdce.

Oproti tomu více nenasycené mastné kyseliny, jako jsou rostlinné oleje nebo ořechy a semínka, jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Jsou v nich životně důležité mastné kyseliny, které tělo potřebuje. I tučná ryba má vysoký obsah více nenasycených mastných kyselin, proto se doporučuje jíst jednou až dvakrát týdně tučné ryby jako makrela, losos, sleď nebo tuňák.

Kolik tuku denně

Na otázku, kolik tuku denně smíte sníst, je dopověď 60 až 80 g tuku. To zní možná až děsivě, ale ve skutečnosti tohoto množství dosáhnete velmi rychle. Důležitější ale než „kolik“ je, jaké tuky člověk jí. Dávejte přednost rostlinným tukům a z těch živočišných si vybírejte netučné varianty.

Redukční diety doporučují maximální příjem 30 g tuku denně. Ovšem stále platí, že je při dietě a touze zhubnout důležitější celkový přísun kalorií – tedy abyste přijali kalorií méně, než co spálíte.

Zdroj: názory autora, healthline.com, time.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat