Fitness svět prošpikovaný mýty

02.10.2022 | Zdraví

Jistě jste se s tím již setkali a to ani nemusíte držet dietu, být vrcholový sportovec nebo se zajímat o cvičení a zdravý životní styl. Mýty, kterým bohužel spousta z nás stále věří. Které to jsou a nedopouštíte se nějakého omylu i vy? To se dočtete v našem článku.

Pokud mě druhý den nebolí svaly, cvičil/a jsem špatně

Bolest svalů vzniká kvůli mikroskopickým trhlinkám ve svalech, které vznikají z pohybu, na který nejsme zvyklí. Pokud se cvičením začínáme, tak se této bolesti pravděpodobně nevyhneme, nejsme zkrátka zvyklí. Avšak pokud se cvičení věnujeme už nějakou dobu a stále nás bolí na druhý den svaly, tak bychom měli našemu tělu dopřávat více času na zotavení. Také bychom si měli uvědomit, že je bolest a bolest. Pokud na druhý den cítíme ve svalech jemné pnutí, které rozhodně není nepříjemné, je vše v pořádku a víme, že jsme odvedli dobrý trénink.

Budu pít koktejl na hubnutí a zhubnu

Tyto zázračné přípravky jsou z 99 % pouze nástroj k tomu, jak z nás vylákat peníze. Bohužel tyto diety jsou také často zdraví škodlivé. Nikdy nezhubneme tím, že si dáme nějakou pilulku nebo vypijeme zázračný nápoj a sedneme si k televizi. Ano, existují různé spalovače a produkty, které nám mohou mírně pomoci za lepší postavou, ale opět nefungují z gauče. Měli bychom se spíše vyhnout těmto přípravkům, jelikož nejsou moc účinné na to, jak jsou drahé. Pokud chceme podpořit naše spalování, tak se zaměřme raději na přírodní produkty, které vnitřně zahřejí náš metabolismus a podporují spalování, jako je skořice, citrusy, chilli nebo například lesní plody.

Čím delší dobu cvičím, tím lepší budou výsledky

Opět špatně! Pokud cvičíme déle, než průměrně 1 hodinu a půl, naše tělo se pustí do získávání energie ze svalů. A to nechceme, jelikož čím více svalové hmoty máme, tím máme rychlejší metabolismus a rychleji spalujeme tuky. Měli bychom si trénink rozvrhnout tak, abychom cvičili zhruba 1 hodinu. Kdy se prvních 10 minut zahříváme, následuje zhruba 30minutový trénink a nakonec 20minutová kardio činnost. Na závěr tréninku se opět protáhneme, abychom zvýšili svou mobilitu.

Proteinová tyčinka je dobrá ke svačině

Běžně prodejné proteinové tyčinky jsou svou kalorickou hodnotou podobné sladkostem. Často platí, že čím je tyčinka chuťově lepší, tím je její složení horší, jelikož je doslazovaná. Pokud chceme kvalitní proteinovou tyčinku, musíme si ji vyrobit doma sami, abychom měli jistotu, že se v tyčince nenachází hromada cukru. Bohužel stejným případem je i již zpracované müsli, které je také velmi často doslazováno.

Kardio je jen běhání

Ano, kardio je běhání, jelikož svou tepovou frekvenci dostaneme do vyšších otáček. Avšak tohoto cíle můžeme dosáhnout i posilováním, které nám jako bonus pomůže i zpevnit svaly a my se nebudeme třepat jako rosol. Je nutné provádět cvičení intenzivně, nebát se závaží a hlavně dbát na správnou techniku. Kardio v podobé běhání, jízdy na kole a podobně, provádíme hlavně na konci tréninku, abychom svaly zatížili zase jiným pohybem a samozřejmě také tehdy, když nás například běh naplňuje štěstím.

Čím více se potím, tím více spálím tuku

Tento názor je opravdu nejvíce rozšířený mýtus mezi lidmi. Pravda je taková, že tělo se při tréninku potřebuje ochlazovat, proto se potí. Každý člověk se při cvičení potí jiným způsobem. Někdo se nepotí vůbec, někdo moc. Je nesprávné si myslet, že pocení má souvislost s tím, že člověk hubne. Pot není mastný, pot je voda a sůl. Obézní lidé se obvykle potí víc, což ale neznamená, že díky tomu víc zhubnou. Někteří výrobci prodávají různé pásy, zábaly na hubnutí a igelity na pocení v problémových partiích. Ve skutečnosti však člověk pocením pouze vyplaví z těla více vody. Po tréninku může vážit méně, ale je to jen proto, že ztratil vodu pocením a dýcháním. Takže pocení se nerovná spalování tuku. Pokud by to byla pravda, stačilo by chodit do sauny.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451738/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat