Sbohem přebytečné vodě v těle

11.07.2022 | Zdraví

Příjem a výdej tekutin v našem těle by měl být v rovnováze, bohužel ale vlivem životního stylu začíná náš organismus zadržovat nadměrné množství vody. I když je voda základem života, dokáže léčit, ale i potrápit. Příčin je hned několik a zadržená voda komplikuje život. Tento stav se ale dá řešit.

Projevy zadržování vody v těle

Nadměrné množství vody v těle sebou přináší řadu zdravotních i kosmetických problémů a trápí velké množství lidí. Nadměrné zadržování vody řeší podle průzkumů 47 % mužů a až 71 % žen. Nejčastějším projevem jsou otoky končetin, které zprvu nemusí být nijak nápadné. Z pocitu těžkých nohou přecházejí do stavu, kdy už bývá problém obout si boty nebo například sundat prstýnek. Mnoho žen, včetně mladých a štíhlých trpí celulitidou. Na vině je často právě nadměrné množství zadržené vody. Ta také komplikuje efektivní spalování a hubnutí (1).

Proč naše tělo zadržuje vodu?

Na bázi vody fungují naše základní životní funkce, orgány a enzymatické procesy v těle. K porušení rovnováhy v příjmu a výdeji tekutin nejvíce přispívá strava, hormony a stres. Zadržování vody je kvůli hormonální nerovnováze běžné v těhotenství, klimakteriu a před menstruací. Pokud vás obtíže spojené s nadměrným zadržováním vody trápí i mimo tato období, zpozorněte a zkuste odhalit možnou příčinu zadržování vody (1).

Nejčastější důvody, proč tělo začne zadržovat vodu

Strava s vysokým obsahem soli, bílého cukru a mouky, prázdných kalorií, umělých dochucovadel a konzervantů jednoznačně vede k narušení rovnováhy v těle, a tedy i k zadržování vody. Pokud máte ve stravě velké množství sodíku, tělo začne zadržovat tekutiny. Buňky se snaží vodou zředit vysokou koncentraci sodíků a při tomto procesu dokážou svůj objem zvětšit až 20krát. K zadržování vody přispívá sedavé zaměstnání, nebo naopak celodenní stání. Nejzdravějším pohybem je obyčejná chůze. Ale je potřeba chodit svižně, často a pravidelně. Některé léky mohou způsobovat nadměrné zadržování vody v těle. Jedná se například o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak. Pozor na draslík. Tento minerál reguluje množství tekutin v těle. Draslík a sodík se vzájemně ovlivňují. Zvýšení příjmu draslíku způsobí vylučování většího množství sodíku prostřednictvím moči. A v neposlední řadě hraje velkou roli nedostatek tekutin. Na první pohled se může tento důvod zdát paradoxní, ale vlastně je zcela logický. Tělo na nedostatečný příjem vody reaguje tak, že s vodou začne zacházet úsporněji, bude ji zadržovat pro budoucí případy nedostatku (1).

Jak se odvodnit

Omezte příjem soli. Zkuste méně solit, dochucujte kořením a bylinkami. Čtěte složení potravin a dávejte pozor na skryté zdroje soli, jako jsou například konzervy, polotovary, uzeniny nebo směsi koření. Vyhýbejte se rafinovaným sacharidům. Nahraďte bílý cukr a mouku zdravějšími alternativami. Kupujte opravdové celozrnné pečivo a slaďte třeba medem, sušeným ovocem nebo datlovým sirupem. Odvodňovací schopnosti má i řada bylin. Vyzkoušejte například petržel, kopřivu nebo ženšen (2).

Dodržujte pitný režim. Svůj minimální denní příjem tekutin můžete vypočítat podle vzorce vaše váha v kg x 0,035 = doporučené množství tekutin v litrech/den. Jezte potraviny bohaté na draslík. Najdete ho skoro ve všech druzích ovoce a zeleniny, nejvíce ho obsahují melouny, brambory a banány. Zvyšte příjem hořčíku. Jeho obsah má listová zelenina, avokádo, ořechy, celozrnné obiloviny, jogurt, hrách, sušené ovoce a kvalitní čokoláda. A nezapomínejte na pravidelný pohyb. Nemusíte hned začít chodit do posilovny, stačí občas vyměnit auto za procházku a zapomenout na výtahy i jezdící schody (2).

Autor: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat