Dopřejte si více energie přes den

Únava a vyčerpání úzce souvisí s naším životním stylem, a proto bychom se měli zamyslet, co můžeme udělat, abychom se cítili během dne plni energie a přitom se nemuseli neustále nalévat kávou.

Spánek

Spánek je podle mě ze všeho nejdůležitější, proto ho uvádím hned na 1. místě. Podle doporučení bychom měli denně spát 78 hodin, nesmíme zapomenout, že velmi záleží i na tom, jak je náš spánek kvalitní. Kvalitu spánku určuje několik faktorů:

Teplota v místnosti.

Používání elektroniky před spaním (průniku modrého světla lze zabránit nošením brýlí, které jsou na blokaci modrého světla vyrobené).

Jídlo těsně před spánkem také není správná volba, snažte se jíst 2 hodiny předtím, než si jdete lehnout.

Alkohol před spaním je největší zlo.

Stres

Nestresuj se – určitě už vám to někdo někdy řekl. Ale co si pod tím představit a jak nejlépe stres zvládat? Stres v životě nelze odstranit, a v jisté míře je dokonce tělu prospěšný, ale pokud ho máme mnoho, měli bychom se ho snažit minimalizovat. Zkuste trávit více času v přírodě, běžte na procházku (ideálně bez mobilního telefonu).

Alkohol a cigarety

Kouření je ten nejhorší zlozvyk, který naše zdraví ovlivňuje velmi negativně. Kouř z cigaret je extrémně škodlivý a zvyšuje riziko rakoviny plic, mrtvice, infarktu atd. Ani na alkoholu nenajdeme žádná pozitiva. Negativně ovlivňuje kvalitu spánku, působí jako diuretikum, a ještě navíc je v něm plno cukru. Ale pozor, i zde se může najít výjimka a třeba dvojka bílého Primitiva nemusí být na škodu, ale o tom se rozepíši zase jindy.

Vyvážená a zdravá strava 

Správně sestavený jídelní plán snižuje riziko vzniku civilizačních onemocnění a zásadním způsobem ovlivňuje, jak se cítíte. Vaše tělo potřebuje to nejlepší palivo, aby fungovalo správně a všechny procesy, které se v těle dějí, musejí fungovat na 100 %.

Pitný režim

Za den bychom měli vypít 30–45 ml vody na 1kg tělesné hmotnosti. Vybírejte si neslazené tekutiny, hlavně tedy vodu, nebo neslazené čaje. Už jen mírná dehydratace ovlivňuje pracovní výkon, soustředění a to, jak se cítíme.

Zdroj: Názor autora, everydayhealth.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat